Nieuws

Wat zit er in de volgende Ubuntu?

 

Naar verwachting verschijnt op 18 oktober een nieuwe uitvoering van Ubuntu Linux. Hoewel het hier geen long term support-versie betreft, belooft ‘Gutsy Gibbon’ interessante functies voor bedrijven. Ook thuisgebruikers kunnen vooruitkijken naar talloze verbeteringen.

Een eerst publieke test van Ubuntu 7.10, (de opvolger van Ubuntu Linux 7.04, bijnaam ‘Feisty Fawn’), werd vorig week openbaar gemaakt. Niet iedereen zal met de nieuwe software aan de slag willen, want het betreft hier een vroege alfa die verre van afgewerkt is.

Er wordt nog nagedacht over de inclusie van Ubiquity, software die het gemakkelijker moet maken om automatisch Ubuntu Linux op meerdere pc’s over het netwerk te installeren. Functies zoals deze zijn vooral belangrijk voor grotere organisaties waar beheerders geen tijd hebben om achter elke pc te kruipen en handmatig software te upgraden.

Voor de hand liggende updates die wel zeker present zijn in Gutsy Gibbon zijn de nieuwste Linux-kernel, Gnome 2.19.90, en de recentste packages uit Debian.

De ontwikkelaars willen ook een grafische recovery-modus toevoegen die het herstellen van een panne zou vergemakkelijken. “Het is een simpel menuutje dat de gebruiker uitleg geeft over typische problemen die ervoor kunnen zorgen dat Ubuntu niet correct opstart, zoals een slecht geconfigureerde X of een vol bestandssysteem”, luidt het. Daarop aansluitend wil het Ubuntu-project ervoor zorgen dat bugs beter gemeld worden.

De alfaversie bevat nog niet alle nieuwe features. Wel aanwezig is een nieuwe interface voor het instellen van grafische kaarten, beeldschermen en resoluties. Hoopvol nieuws, want de huidige interface schiet op dat gebied wel eens te kort.

Ubuntu 7.10 krijgt een nieuw printsysteem, met als voornaamste nieuwigheid de mogelijkheid om rechtstreeks naar PDF te drukken. Voor de printerapplicatie is Ubuntu overigens leentjebuur gaan spelen bij Fedora, de community-versie van Red Hat Linux.

Er is ook sprake dat Ubuntu de mogelijkheid zal bieden om alle onderdelen te weren die met gesloten code werken, zoals bepaalde firmware en Adobe Reader. Er wordt daarvoor samengewerkt met gNewSense, een bestaande spin-off van Ubuntu die ambieert volledig vrij te zijn en mikt op opensource-hardliners.

Ondersteuning op lange termijn
Maar zoals gezegd zal Gutsy Gibbon geen long term support bieden. LTS is vooral relevant voor ondernemingen, omdat ze bij zo’n versie kunnen rekenen op drie jaar ondersteuning voor de desktopversie en vijf jaar voor de serveruitvoering. ‘Reguliere’ Ubuntu-releases worden slechts achttien maanden ondersteund.

Bedrijven die op ondersteuning op lange termijn zitten te wachten, moeten geduld uitoefenen tot het voorjaar van 2008. Dan verschijnt weer een andere Ubuntu Linux, versie 8.04, ditmaal onder het pseudoniem ‘Hardy Heron’. Welke functies erbij komen, wordt vastgelegd op een Ubuntu-ontwikkelaarsbeurs in oktober.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business