Nieuws

BICS is beste Belgacom-leerling

De halfjaarcijfers van Belgacom mogen dan verrassend positief ogen, op sommige afdelingen is het geen rozengeur en maneschijn. De ICT-afdeling bijvoorbeeld heeft al betere jaren gekend, en de Scarlet-integratie verloopt niet helemaal volgens plan. BICS blijft dan weer sterk presteren.

“We zijn er ons van bewust, en we werken er fulltime aan. Het zal zo snel mogelijk opgelost worden.” Dat was het antwoord van Ray Stewart, CFO van Belgacom, die ook instaat voor de Belgacom-infrastructuur, op de vraag wanneer de problemen met Scarlet eindelijk opgelost zullen raken. Maar wanneer dat ‘zo snel mogelijk’ precies zal zijn, kon hij absoluut niet vertellen.

Dat de ‘erosie’, zoals Didier Bellens het vertrek van Scarlet-klanten omschrijft, te maken zou hebben met deze problemen, wou Belgacom tijdens de voorstelling van de halfjaarcijfers niet gezegd hebben. Zij wijzen liever naar de verplichting die hen was opgelegd om mensen te laten vertrekken zonder opstapkosten, en naar het feit dat ze de Scarlet-klanten geen ‘triple play’ (internet + telefonie + digitale televisie) konden aanbieden. Een tekort dat weldra zou moeten verholpen zijn.
 

Telindus
“Dat de ICT-afdeling van Belgacom (lees: Telindus, nvdr.) het zwaar te verduren zou krijgen, lag binnen de lijn der verwachting,” stelt CEO Didier Bellens, maar ook hier bleef volgens hem de schade beperkt. De omzet in deze afdeling voor het eerste semester van 2009 lag 52 miljoen euro lager dan een jaar eerder, “maar 48 miljoen hiervan zijn rechtstreeks toe te schrijven aan de Telindus-afdeling die we hebben afgestoten, zodat de organische omzetdaling beperkt bleef tot 4 miljoen euro.”

Over de plannen met de KMO-divisie van hun ICT-afdeling werd ook niet uitgeweid tijdens de persbriefing. Desgevraagd wou Michel De Coster, hoofd van Belgacoms enterprise business unit, wel kwijt dat deze nieuwe divisie niet meteen op extra investeringen hoefde te rekenen: “Het heeft meer met focus te maken dan met investeringen.” Voor die focus moet Walter Van Uytven zorgen, die begin september overstapt vanuit Biass, een groepering van IT-vakhandelaars die zich voornamelijk op de kleinere ondernemingen richten. Op de vraag of er dan geen overnames zouden gebeuren, om deze divisie te versterken, antwoordt De Coster: “Er wordt naar zaken gekeken, maar verder wil ik hierover geen uitspraak doen.” Hoe dan ook wordt links en rechts bevestigd dat de KMO-divisie in elk geval zal worden versterkt door interne verschuivingen. Wellicht past ook hierin de uitspraak van Astrid Delathouwer, Belgacoms VP Human Resources, dat het Telindus-gebouw in Haasrode niet alleen blijft bestaan, maar dat er zelfs Belgacom-mensen van Brussel naartoe verhuizen. Delathouwer benadrukte overigens dat hun intentie van het begin van het jaar gehandhaafd blijft: “Er zullen geen ontslagen vallen als rechtstreeks gevolg van de economische crisis.”

BICS
De opvallendste stijger in de Belgacom-groep is Belgacom International Carrier Services (BICS), de Belgacom-dochter die instaat voor het internationale stem- en gegevensverkeer. Deze afdeling zag haar omzet met ruim achttien procent stijgen tot 443 miljoen euro. “Hiermee staat BICS op een opmerkelijke vierde plaats wereldwijd,” aldus een trotse Didier Bellens. Deze opmars wordt wellicht voortgezet want in de tweede jaarhelft van 2009 wordt ook de samenwerking met MTN, de grootste carrier op het Afrikaanse continent, geformaliseerd: dan neemt het Zuid-Afrikaanse bedrijf een belang van twintig procent in BICS.
 

belgacombicsbusinessitprofessionalnieuwsscarlet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen