Nieuws

Intel introduceert snelle betaalbare chips

Intels vorig jaar gelanceerde Core I7-900-reeks van desktopprocessors mag dan goed zijn voor topprestaties, de prijzen zijn er ook naar. Topmodel I7-975 Extreme Edition kost bijvoorbeeld ruim duizend dollar. Niet echt geschikt voor het grote publiek dus. Het was wachten op de komst van goedkopere Core I7-processors en die zijn er nu.

Maandag heeft Intel twee chips in zijn nieuwe Core I7-800-serie aangekondigd. Die zijn een stuk betaalbaarder dan hun broers in de 900-serie. Eveneens is een nog budgetvriendelijkere Core I5 gepresenteerd. Daarmee wordt Intels geavanceerde Nehalem-architectuur bereikbaar voor een grote kopersgroep.

De nieuwe chips zijn volgens Intel geschikt voor consumenten "die op zoek zijn naar topprestaties voor digitale media, zakelijke applicaties, gaming en andere veeleisende toepassingen".
 
Prijzen
De nieuwe Core I7-800-reeks wordt vertegenwoordigd door de Core I7-870 (met een kloksnelheid van 2,93 GHz en een groothandelsprijs van 562 dollar) en de Core I7-860 (die draait op 2,8 GHz en kost 284 dollar). De Core I5-750 heeft een kloksnelheid van 2,6 GHz en kost, bij aanschaf van minimaal duizend stuks, 196 dollar.

Iedere chip is eigenlijk een uitgeklede versie van zijn tegenhanger in de I7-900-serie. Toch zijn de technologische opofferingen relatief klein. De nieuwe Core I7- en Core I5-processors hebben een tweekanaals geheugencontroller, in tegenstelling tot het driekanaals RAM in de Core I7-900-serie.

Intel heeft ook zijn hyperthreading-technologie (de mogelijkheid om vier extra processorkernen te simuleren) eruitgehaald. 
 
Moederbord
Upgraden naar de chips vereist een moederbord dat Intels nieuwe P55 Express-chipset gebruikt. "De Intel P55 Express Chipset zal het centrale basiscomponent worden voor moederborden uit de hele wereld, met hogere prestaties en schaalbaarheid voor iedereen, van de consument tot de techneut die zijn eigen pc bouwt", voorspelt de fabrikant.

De nieuwe processors zijn, samen met de Intel P55 Express Chipset, vanaf vandaag verkrijgbaar. Lees de review van onze ZDNet-collega’s voor een uitgebreide bespreking van de Core I5-750.

Met een bijdrage van Rich Brown.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business