Nieuws

Inkomsten Mozilla in 2008: 79 miljoen dollar

De inkomsten van de Mozilla Foundation zijn in 2008 met vijf procent toegenomen en bedragen zo’n 79 miljoen dollar. De belangrijkste weldoener voor deze groei is de advertentiedeal die de organisatie heeft met Google.

Dat bedrag is niet slecht voor een openbronproject, maar de groei is wel aanzienlijk afgenomen. Ter vergelijking: in 2007 liet de Mozilla Foundation inkomsten van 75 miljoen dollar optekenen, een stijging van 12 procent ten opzicht van 2006.

Firefox bedient wereldwijd intussen zo’n kwart van alle browsergebruikers. Het leeuwendeel van deze gebruikersgroep werd weggehaald bij het (nog steeds) dominante Internet Explorer. Maar de browser staat voor een reeks nieuwe uitdagingen, zoals Google Chrome en de voortdurende inspanningen van Microsoft om zijn browser te verbeteren.

Eerder deze week toonde Microsoft een aantal elementen van IE9, en donderdag lichtte Google een tipje van de sluier op van Chrome OS, een browsergebaseerd besturingssysteem voor netbooks.

Het grootste deel van de inkomsten van de Mozilla Foundation komt van een deal met Google, die afloopt in 2011. In deze deal staat dat de inkomsten die gehaald worden uit gebruikers die zoeken via de standaard zoek/startpagina van Firefox en op advertenties klikken, gedeeld worden. Dit model leverde Mozilla in 2007 maar liefst 89 procent van zijn inkomsten op.

Andere inkomsten worden gehaald uit donaties, affiliate-programma’s en de Mozilla Store.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business