Nieuws

Mozilla: browser moet inloggen overnemen

Mozilla onderzoekt of de browser het inloggen kan overnemen van verschillende sites zoals Facebook en Gmail. Daarmee hoopt de maker van Firefox de wildgroei aan wachtwoorden terug te dringen.

Volgens het idee van Mozilla komt er in de navigatiebalk van de browser een log-inknop, als je bijvoorbeeld naar Yahoo surft. Als je nog niet ingetekend bent op de dienst, kun je dat met dezelfde knop doen.

Met het inlogsysteem wil Mozilla vermijden dat de surfer op elke website apart een gebruikersnaam en wachtwoord moet aanmaken. Aza Raskin, hoofd gebruikerservaring, heeft zelfs al een aantal voorbeelden van dit systeem op zijn blog gezet.

Hoe het werkt
Mozilla geeft een voorbeeld van hoe het systeem zou werken: “Diego wil zijn gitaarkennis bijschaven en hij wil delen met andere gitaarstudenten. Hij surft naar Guitar.com. Omdat hij daar nog nooit is geweest, kan hij op ‘Sign up’ klikken om een account aan te maken. Firefox gaat dan onderhandelen met de site over welke informatie nodig is om in te tekenen. Diego krijgt daar een samenvatting van en kan op OK klikken.”

Mozilla wil Facebook- en Gmail-accounts beheren

Het systeem zou gebruikmaken van OpenID. Dat is een bestaande dienst, die de log-ins van verschillende diensten beheert. Dit wordt ondersteund door onder ander Google, Facebook, Yahoo en Microsoft.

Identiteit te belangrijk
Maar waarom zou je eigenlijk je browser al je wachtwoorden laten beheren? Waarom geen cloud-dienst inschakelen, zoals Facebook Connect?

“Je identiteit is te belangrijk om eigendom te laten zijn van een bedrijf”, oordeelt Aza Raskin. Hij vindt dat de browser veel beter geschikt is voor die taak: “De browser is je persoonlijke en vertrouwde contactpersoon voor het web. Het is de enige instantie op het web die alles van je weet en laat die privacy nooit verder gaan dan je eigen desktop.”

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business