Onzeker lot voor Google in China

Googles toekomst in China wordt met de dag onzekerder. Gisteren beschuldigde het Amerikaanse bedrijf de Chinese regering ervan de zoekmachine gedeeltelijk te hebben geblokkeerd. De ‘suggest’-knop werkte niet meer in China, aldus Google-woordvoerder Jessica Powell. Gewone zoekopdrachten lukten nog wel.

Google wil zijn diensten graag aanbieden in China, maar weigert mee te doen aan de censuurpolitiek die de Chinese overheid toepast. Of China de zoekmachine onder die voorwaarde een nieuwe licentie wil geven, is onduidelijk. De aanvraag is hangende. Google heeft al wel een toegeving gedaan. Eerder deze week werd de automatische doorschakeling van Chinese internetgebruikers naar de Google-site in Hongkong gestaakt. In Hongkong gelden minder strenge internetregels dan op het vasteland van de volksrepubliek.

Voordeel voor Baidu
Voor Google staat er veel op het spel. De Chinese concurrent Baidu is nu al marktleider met een marktaandeel van 64 procent. De koers van Baidu is sinds de start van het conflict in januari met 76 procent gestegen, die van Google met 25 procent gedaald.

China is voor Google een relatief kleine markt. Geschat wordt dat de omzet er enkele honderden miljoenen dollars bedraagt. De volledige omzet van Google is 24 miljard dollar. Maar China vertegenwoordigt wel een gigantisch groeipotentieel. Daarom zou Google desnoods bereid zijn om een beperkt aantal diensten aan te bieden, zoals vertalingen en dergelijke.

Gisteren bleek dat Google niet op de lijst staat van 23 bedrijven die digitale kaarten op internet mogen aanbieden. Baidu staat wel op die lijst. Andere producten van Google, zoals Blogger en YouTube, zijn al geblokkeerd in China.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business