Nieuws

Telt hardware niet meer mee?

HP heeft softwarebedrijf Autonomy overgenomen voor ruim tien miljard dollar. Tegelijk maakte het bekend dat het zijn pc-afdeling wil afstoten. Enkele dagen eerder telde Google meer dan 12 miljard euro neer voor Motorola’s mobiele divisie. Deze twee overnames hebben meer met elkaar te maken dan u eerst zou denken.

De aankondiging van HP is opmerkelijk. Zeven jaar na aartsrivaal IBM besluiten ook zij zich te ontdoen van hun pc-afdeling. De reden was voor beide bedrijven dezelfde: de pc levert onvoldoende marges op en het  afstoten van deze divisie zal gevoelig bijdragen tot de winstmarges, ook al heeft dit tijdelijk een impact op de omzet.

Opvallend hierbij is dat IBM destijds vooral koos voor de dienstenafdeling (twee jaar eerder had Big Blue het consultancybedrijf PriceWaterhouseCoopers overgenomen) terwijl HP zich met deze overname vooral op software lijkt toe te leggen. Noch HP noch IBM hebben overigens afstand gedaan van hun server- of storageafdeling, een markt waar blijkbaar wel nog voldoende marge in te vinden is.

Autonomy is gespecialiseerd in informatievergaring en governance. Dat dergelijke bedragen worden neergelegd voor informatie specifieke software is niet bepaald nieuw te noemen: eerder legden IBM, SAP en Oracle al miljarden neer voor respectievelijk Cognos (en Teradata), Business Objects en Hyperion.

Het belang van data en informatie valt nauwelijks te overschatten: analyse van gegevens, inzicht in de beschikbare informatie en goed beheer van die informatie zal voor veel bedrijven cruciaal worden in hun strijd tegen de oncurrentie.

Dalende trend
HP’s beslissing om de pc-afdeling in de etalage te zetten (of te verzelfstandigen) illustreert de dalende trend in de markt van desktops en laptops perfect. Recente cijfers van Gartner tonen nog een terugval in het tweede kwartaal van het aantal verkochte pc’s in West-Europa met bijna 19 procent, vergeleken met het tweede kwartaal van 2010.

Vooral Asus en Acer, bouwers van kleinere notebooks, kregen het hard te verduren. Zij voelden de concurrentie van smartphones en tablets (die niet tot de pc-markt worden gerekend) het sterkst.

Patenten eerst
In deze context lijkt de overname van Motorola’s mobiele afdeling door Google bijzonder logisch. Google wil een rol van betekenis spelen in de smartphonemarkt en dan is het wellicht wijzer om een gevestigde speler over te nemen dan tijd te verliezen met het proberen zelf een hardwareafdeling uit te bouwen.

Maar opmerkelijk genoeg zijn bijna alle analisten het erover eens dat de hardware wellicht niet de belangrijkste reden was dat Google zo veel geld veil had voor Motorola. Volgens hen was Google vooral bekommerd om de patenten die het met Motorola kon binnenhalen.

Voor Google leek de juridische zekerheid dat ze kunnen blijven vernieuwen dus belangrijker dan de hardware die ze aan deze overname overhouden. Google was de eerste om smartphonebouwers met Googles Android-besturingssysteem gerust te stellen dat het geen plannen had om Android voor zich te houden.

De hardwareafdeling en Androidontwikkeling zouden trouwens los van elkaar blijven werken. En zo blijkt ook in de smartphonemarkt, net als in de pc-markt, de hardware ondergeschikt aan andere factoren.

Telt hardware niet meer mee?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business