Vijf keuzecriteria voor uw toekomstig datacenter
Naar aanleiding van ons gratis seminarie over datacenters op 5/2 besteden wij veel aandacht aan dit thema.
De stroomfactuur en de stroomuitval zijn tegenwoordig het gespreksonderwerp als datacenters ter sprake komen. Maar er zijn nog andere aspecten waar u op moet letten en die u moet weten voor u een datacenter kiest. We sommen de belangrijkste op.
1. Locatie
Na alle factoren die met stroomverbruik samenhangen is locatie wellicht het belangrijkste beslissingscriterium. Bedrijven die hun servers in een datacenter willen onderbrengen maar toch zelf voor beheer, onderhoud en herstel willen instaan – meestal wordt dit de housing van servers genoemd – hebben natuurlijk liefst een datacenter dat snel bereikbaar is.
Dit betekent niet noodzakelijk het dichtstbije datacenter: een bedrijf in de buurt Aalst zal bijvoorbeeld sneller een technicus in Oostende krijgen om een defecte server te herstellen dan in Leuven, dat nochtans enkele tientallen kilometer dichterbij ligt.
Maar té dichtbij is dan ook weer niet goed. Zeker voor organisaties die een datacenter kiezen als mirroring en/of disaster recovery oplossing zullen kiezen voor een locatie op een veilige afstand van de eigen serveromgeving, zodat bij een natuurramp of andere catastrofe de kans beperkt blijft dat beide locaties zouden getroffen worden.
De nabijheid van het datacenter als belangrijk criterium verklaart wel waarom we de overgrote meerderheid van de datacenters in Vlaanderen vinden (zie ook kader): een meerderheid van de bedrijven bevindt zich immers in het Noorden van het land.
Het hangt ook af van de activiteit. “Voor onze grote internationale klanten van onze management oplossingen speelt de locatie vaak minder een rol”, vertelt Ben Timmer, Managing Engineer bij Colt Technology Services, dat onlangs een nieuw datacenter opende in Roosendaal, aan de Belgische grens. Dat er in Antwerpen bijvoorbeeld weinig datacenters zijn, speelde een rol. Net als de huurprijs. “Want die is in Roosendaal een pak lager dan in Amsterdam. Al is er naast, de grond, natuurlijk ook de kost van het gebouw zelf en de datacenter infrastructuur zelf, die best erg modulair is.”
2. Connectiviteit
Maar bereikbaarheid is niet het enige criterium die met locatie te maken heeft. Ook de prijs per vierkante meter in een bepaalde regio speelt een rol: een datacenter in een goedkope regio kan ook aan de klanten een concurrentiëlere prijs aanbieden.
Maar een minstens even grote factor is de connectiviteit. De beschikbaarheid van een betrouwbaar hogecapaciteitsnetwerk voor dataconnectiviteit is cruciaal voor de meeste organisaties, voor wie betrouwbare en snelle verbindingen ook steeds belangrijker worden in hun dagelijkse bedrijfsactiviteiten.
Dat verklaart bijvoorbeeld de hoge concentratie van datacenter in Diegem en Zaventem: daar passeren de meeste grote datanetwerken en carriers, waardoor de datacenters een zogeheten "carrier-neutraal" aanbod kunnen bieden: de klant kan zelf kiezen welke carrier wordt gebruikt voor de connectiviteit aangezien ze toch allemaal in of nabij de datacenteromgeving.
Er kan zelfs geopteerd worden voor twee dataverbindingen vanuit hetzelfde datacenter zodat ook de verbinding redundant verloopt: bij uitval van één van beide netwerken blijft de klant een verbinding houden met zijn servers.
3. Virtualisatie
Een andere factor die beschikbaarheid van gegevens en applicaties sterk beïnvloedt, is virtualisatie. Servervirtualisatie is intussen gemeengoed, en zorgt ervoor dat data en applicaties moeiteloos van de ene naar de andere server kunnen geswitcht worden zonder dat hiervoor allerlei codering hoeft te gebeuren.
Maar servers zijn slechts één onderdeel van de hardware-infrastructuur, naast onder meer storage en netwerkinfrastructuur. Als die onderdelen niet mee gevirtualiseerd worden, blijft de beschikbaarheid "suboptimaal". Ook de opslagcapaciteit en connectiviteit binnen het datacenter mogen immers niet van één hardwarecomponent afhangen.
Daarom streeft men steeds meer naar een zogeheten "software-defined infrastructuur": een hardwareomgeving waarin alle onderdelen aan toepassingen worden toegewezen vanuit een virtualisatielaag, op basis van beschikbaarheid, van het type toepassing en hardware en van een optimale verdeling van de werkbelasting.
4. Uitbreidbaarheid
Eén van de vaakst genoemde voordelen van de cloud is uitbreidbaarheid: de mogelijkheid om zo veel extra rekenkracht bij te nemen als nodig wanneer men dat maar wil.
Het spreekt voor zich dat datacenters ook op dit criterium zullen worden geselecteerd. Klanten vragen zich af: "hoe veel kan een datacenter nog uitbreiden, en zal dit datacenter binnen twee of drie jaar nog aan mijn groeiende behoeften kunnen voldoen?" Nieuwe datacenters pronken dan ook graag met lege ruimtes rondom hun datacenter, om te tonen hoeveel vierkante meters nog beschikbaar zijn om nieuwe datacenterzalen op te bouwen.
Natuurlijk duurt het bouwen van een nieuwe zaal enige tijd en wil een datacenterleverancier niet te snel investeren in een capaciteit die pas binnen vijf jaar benut zou worden. Maar als zij toch met verrassend snelle groei te kampen krijgen, bestaan er nog altijd tussenoplossingen zoals datacentercontainers of zogeheten POD"s (power-optimized datacenters) met "kant-en-klare" datacenterinfrastructuur die binnen enkele maanden of zelfs weken operationeel kan worden.
5. Datacenterspecialisten
Welke technologie of infrastructuur u ook gebruikt, op het einde van de rit wordt het succes van een onderneming nog steeds bepaald door mensen. Ondanks – of misschien net door – de vele technologische verbeteringen in het huidige datacenter (automatisch beheer, virtualisatie en centralisatie van de omgeving, …) maken de mensen in het datacenter nog steeds het verschil.
Door de hoge automatisering van beheer en onderhoud is er ook een ander type datacenterspecialist vereist, minder gericht op de hardware-aspecten en veel meer op de connceptuele en softwaregebonden aspecten. Die zijn zo mogelijk nog schaarser, dus check of uw datacenterleverancier ook voldoende interne opleidingen voorziet: met het beschikbare talent op de arbeidsmarkt zullen ze er wellicht niet geraken.
Op 5 februari verzorgen Smart Business en ZDNet.be een (gratis) seminarie over big data & datacenters. Meer info over dit seminarie vindt u op www.businessmeetsit.be