Nieuws

Waarom u beter vandaag dan morgen een nieuwe laptop koopt voor uw personeel

Lopen de laptops op kantoor op hun laatste benen? Dan onderneemt u best actie. Binnenkort worden computers duurder in heel Europa en dat zou wel even kunnen aanhouden.

De wet van Moore: iedere anderhalf a twee jaar verdubbelt de kracht van onze computerelektronica. Voor consumenten heeft die wet in de regel een leuke bijwerking: iedere twee jaar daalt de prijs van een onderdeel significant. Computers en afzonderlijke hardware worden goedkoper, daar rekenen we op.

Helaas is de waarheid minder rooskleurig: vandaag stijgt de prijs van processoren, opslag, hardware en laptops. Significant zelfs. Wie in de markt is voor een processor zal dat al wel gevoeld hebben, wie een laptop wil kopen zal binnen enkele weken zien hoe de prijzen omhoog gaan.

Vervelende dollar

Dat komt niet door de gulzigheid van je plaatselijke verkoper. We praten met Emanuel van der Aalst, Desktop Evangelist bij computerwinkel Tones. Hij geeft ons een inzicht in de werking van een Belgische computerwinkel, en verklaart waar de prijsstijging vandaan komt. De schuldige: de dollar.

Onze euro heeft lang zijn mannetje gestaan tegenover de Amerikaanse munt maar de laatste maanden gaat het bergaf. Waar onze munt destijds nog erg sterk stond tegenover die van de Amerikanen stevenen we steeds meer af op een pariteit: de koers van euro en dollar kruipen steeds dichter naar elkaar toe.

Vooraf betalen

Dat is al een tijdje aan de gang, maar in de prijs van je kant-en-klare laptops ga je daar nog niet veel van gemerkt hebben. Emanuel: “Sinds de crisis in 2010 is het risico in de handel van laptops naar de verkopers verschoven.” Dat wil zeggen dat een computerwinkel zoals Tones enkele maanden voor de start van een kwartaal moet inschatten welke toestellen interessant zijn en veel zullen verkopen. “Die worden dan besteld, betaald, vervolgens pas gemaakt en zo’n acht weken later komen ze bij ons aan.” De aankoop gebeurt via een distributeur die betaalt in dollar. De prijs wordt overeengekomen aan de hand van de dollarkoers op dat moment.

“Wij zagen vorig jaar, net zoals onze concurrenten, een dip in de waarde van de euro tegenover de dollar al hangen”, stelt Emanuel. Veel verkopers kochten daarom een flinke voorraad laptops aan tegen de nog steeds relatief voordelige koers. “Die stock raakt uitgeput zodat het tijd is voor een flinke nieuwe bestelling voor het volgend kwartaal”, aldus de evangelist. De nieuwe toestellen worden dus gekocht aan de koers die binnenkort zal heersen, en die ziet er niet rooskleurig uit.

Winstmarges

“Om niet met verlies te verkopen en dezelfde marges te behouden moet de prijs van de laptops naar boven”, verduidelijkt Van der Aalst. Hij heeft het dan over een winstmarge in absolute cijfers, en niet procentueel. Als een computerwinkel winst wil maken, dan moet de verkoopprijs van computers min of meer recht evenredig met de koers van de dollar stijgen. Omdat stock per kwartaal in bulk wordt aangevuld en de prijs bij aankoop vastligt hebben we als consument tot nu toe nog niet zo veel gemerkt van de slechte wisselkoers, maar de nieuwe bestellingen zullen daar over het hele land verandering in brengen.

Als concreet voorbeeld schuift Emanuel een eenvoudige laptop met i3-processor naar voren. “Dat toestel konden we enkele maanden geleden nog verkopen aan 549 euro. Intussen is een eerlijke prijs 649 euro.” Tegen april vorig jaar kelderde de koers met ongeveer 22 procent. Resultaat: de aankoopprijs van laptops voor hetzelfde kwartaal een jaar later stijgt met 22 procent. De winstmarge is absoluut, dus ook de verkoopprijs stijgt met ongeveer 22 procent.

Tijd om te winkelen

Heb je nood aan een nieuwe laptop? Dan is het stilaan tijd om naar de winkel te gaan. Emanuel: “We verwachten een prijsstijging van de notebooks tegen eind april.” Natuurlijk brengt een nieuw kwartaal nieuwe modellen met zich mee, waarop je misschien wacht. Het is in ieder geval interessant om na te gaan wat voor laptop je nodig hebt, en of je die vandaag niet kan kopen. Binnen anderhalve maand zal hetzelfde model je immers een flink centje meer kosten.

Ben je meer het technische type, en koop je liever afzonderlijke onderdelen, dan ben je er al aan voor de moeite. “Hardware-onderdelen hebben een variabele prijs van dag tot dag”, weet Emanuel. Ze moeten immers frequenter besteld worden, wat ze sneller onderhevig maakt aan de koers van de dollar. In de praktijk kijken ze bij Tones iedere dag naar de wisselkoers om prijzen van componenten waar nodig bij te sturen.

Dure processor

Een mooi voorbeeld: de i7-4790K Devil"s Canyon-processor van Intel. Dat beest kostte bij de lancering 300 euro. Vandaag betaal je zo’n 375 euro voor dezelfde processor. Tones pakt zo’n 18 euro marge op de processor, dat blijft onveranderd. Het is puur de inkoopprijs die moet doorgerekend worden, omdat de computerwinkel anders tegen verlies of een onwerkbaar kleine winstmarge verkoopt.

De prijs van elektronica is dus onderhevig aan het monetair beleid van Europa en de VS, meer dan aan de wet van Moore. Slecht nieuws voor ons, aangezien een sterke euro een interessante hardwareprijs tot gevolg had. Wat voor jou de verstandige keuze is, kunnen we moeilijk zeggen, en uiteindelijk is het voorspellen van de koers niets meer dan speculatie, maar het ziet er niet naar uit dat de euro in de nabije toekomst opnieuw hoge toppen zal scheren. Dat wil zeggen dat de laptop van je dromen vandaag een bepaalde prijs heeft, en dat het vanaf volgende maand erg lang kan duren voor datzelfde toestel terug tot die prijs daalt.

Op 19 maart organiseren we een gratis seminar over HR in het digitale tijdperk. Meer info op: www.businessmeetsit.be 

achtergrondanalysebusinesscomputerdollareurohrinterviewkoerslaptopnieuwsprijs

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen