Nieuws

SSD nog niet aan de orde in datacenters

De doorbraak van de SSD in het datacenter is nog niet voor morgen, en waarschijnlijk ook niet voor overmorgen. Enkele cijfers illustreren dat.

In tegenstelling tot wat tot voor kort werd voorspeld, blijft de traditionele harde schijf een sterkhouder in datacenters. Alhoewel een SSD (Solid State Drive) een paar sterke voordelen bezit en gaandeweg in prijs is gezakt, ziet het er niet naar uit dat het de traditionele HDD (Hard Disk Drive) vlug zal vervangen.
 
SDDs zijn veel sneller en over een langere termijn gezien veel duurzamer dan HDDs, wat velen deed geloven dat een algemene verspreiding van het medium niet lang op zich zou laten wachten. Dat lijkt nu te voorbarig.

1 dollarcent per gigabyte

De grote sprong vooruit in de technologie van SDD laat op zich wachten. Een solid state drive heeft dan wel een voetje voor in snelheid, de geheugencapaciteit is veel beperkter in vergelijking met een hard disk drive. Bovendien is een SSD aanzienlijk duurder. Momenteel betaalt men ca 40 dollarcent per gigabyte op een SSD, terwijl u voor HDD de prijs kan terugdringen tot 3 cent. De kloof is groot, dat is duidelijk.
 
Onderzoeksorganisatie Gartner ziet de prijzen voor harde schijven dalen in 2020, tot 1 dollarcent per gigabyte voor HDD. Ook SSDs zullen goedkoper worden, maar zal pas in 2025 echt interessant worden voor consumenten en bedrijven, voorspelt de organisatie.
 
Op dit moment bevat slechts 15 procent van de nieuwe laptops een SSD, een aandeel dat de volgende jaren zal stijgen naar iets meer dan de helft van alle lap- en desktops. Op de evolutie in datacenters heeft de onderzoeksorganisatie geen zicht, maar dat HDD zijn leiderspositie daarbinnen nog wel even zal behouden lijkt zeer aanneembaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business