Nieuws

Interview met Daniël Dhondt, Principal Designer bij Microsoft: Een kijkje onder het oppervlak van de nieuwe Surface Pro 7, Pro X en Laptop 3

Zoals elk jaar heeft Microsoft zijn nieuwe reeks Surface-toestellen uit de doeken gedaan. Ik sprak met Daniël Dhondt over de nieuwe line-up.

Aan het begin van de maand werden de nieuwe Surface-toestellen van Microsoft uit de doeken gedaan. De komst van de Surface Pro 7 en Surface Laptop 3 zagen we van mijlenver aankomen, maar toen verscheen plots de nieuwe Surface Pro X.

Ik had de kans om te spreken met Daniël Dhondt, Principal Designer bij Microsoft. Samen met hem nam ik een kijkje under the surface.

Surface Pro X vs Surface Pro 7

De Surface Pro 7 en Surface Pro X hebben wel wat van elkaar weg. Waarom is er besloten om de twee toestellen afzonderlijk te ontwikkelen in plaats van één nieuwe Surface Pro?

De Surface Pro 7 is natuurlijk erg belangrijk voor veel klanten, vooral de commerciële klanten. Zij hebben al een bepaalde infrastructuur. Een van mijn collega’s is bijvoorbeeld meegegaan met de lokale brandwaar waar al ze allerlei opladers en connectors hebben. Voor sommige bedrijven is het eenmaal belangrijk dat sommige dingen hetzelfde blijven. Dus dan laten we Pro 7 qua behuizing en waar aansluitingen zitten hetzelfde.
Maar we slaan wel een nieuwe weg in met de Surface Pro X en zochten uit hoe we die Pro-ervaring met de kickstand en het lichte toetsenbord beter konden maken. De pen is natuurlijk een belangrijk verhaal voor de Surface Pro, omdat het een 2-in-1 is. De pen is essentieel en we hebben die beter geïntegreerd. Daar komt heel wat bij kijken. Dus ook qua toestel moet je zorgen dat het toetsenbord beter vasthecht en dat alles op elkaar is afgestemd.


Dus het toetsenbord van de Surface Pro 7 kan je niet op de Pro X bevestigen en vice-versa?

Nee, inderdaad. De aansluiting is ook veranderd. In principe doet hij wel ongeveer hetzelfde. We hebben hem fysiek aangepast. Het geheel is wat vlakker bij de Pro X. We wilden het apparaat ook dunner maken, dus konden we niet zo’n dikke magneetstrip in het toetsenbord kwijt. Maar nog steeds ging er aandacht naar hoe het vastklikt en welke kracht er gebruikt wordt om hem in die hoek te laten staan.

Zonder pen en toetsenbord is de Pro X eigenlijk een dunnere Pro 7?

Ja klopt. We schaven er een stukje vanaf. Hij is dunner, lichter en heeft uiteindelijk ook een groter scherm. Die dingen merk je wel.


Waarom is er in de Surface Pro X gekozen voor een groter scherm en niet in de Surface Pro 7?

We denken daar wel over na. Je moet in dit geval niet alleen het scherm aanpassen, maar ook de interactie onderaan met het toetsenbord en de sensoren bovenaan. Dus we hebben hem helemaal opnieuw ontwikkeld en gekeken naar welk soort scherm mooi en noodzakelijk is. Ook de banden aan de zijkant zijn kleiner, waardoor een groter deel van het oppervlak uit scherm bestaat.


Kort gezegd, is de Pro 7 er dus om bedrijven binnen het Pro-ecosysteem ook daarbinnen te kunnen houden zonder dat ze alle accessoires moeten vervangen?

Ja, klopt. Toetsenbord en pen klikken nog steeds op dezelfde plaats eraan als bij de Pro 6. De pen voor de Pro X is ook volledig nieuw, omdat we dat draadloos opladen erg belangrijk vonden.


Hadden jullie een verschillend doelpubliek voor ogen toen de Pro X ontwikkeld werd? Waar gaat de Pro X naartoe waar de Pro 7 nu niet naartoe gaat?

Hij is voor beide doelgroepen, maar we wilden de mensen die in de Pro-wereld landen de keuze geven uit een nog dunner, lichter en geavanceerder apparaat. Het is wat meer mobiel. Als je kijkt naar de processor, dan zie je dat hij heel snel aangaat en alles net iets sneller gebeurt. Hij reageert een beetje als een mobiele telefoon: je klikt op de apps en ze gaan aan. Het is een wat minder klassieke pc, een wat meer geavanceerd, geïnnoveerd toestel.

Ik had ook nog wat vragen over de Surface Laptop 3. Nu daar een 15-inch variant van is, begint hij dan niet te veel in de richting van de Surface Book te gaan?

De Surface Book geeft je nog de mogelijkheid om een GPU te gebruiken. Die is echt voor veeleisende gebruikers. De 15 inch Surface Laptop komt dichter in de buurt, ook met de verschillende nieuwe chipopties waaruit je kan kiezen. Het gaat natuurlijk ook om het mooie scherm en de persoonlijke keuzes die je wil maken voor het scherm. Er zijn verschillende beweegredenen voor mensen om voor 15 inch te gaan. Je kan houden van wat grotere iconen en meer pixels of je hebt meer content die je erop kwijt wil. Je kan nog steeds kiezen tussen Surface Book en Laptop, waarbij Laptop toch wat mobieler en dunner is. Het touchpad is hier ook groter en voor de 15 inch is de hele behuizing in metaal, terwijl 13,5 inch in zowel alcantara-stof als metaal verkrijgbaar is.

Als laatste was ik nog benieuwd naar het toetsenbord van de 15-inch versie. Daar is nog steeds geen numeriek klavier aanwezig ondanks de toegenomen grootte. Is daar een specifieke reden voor?

We denken er wel over na, maar het mag nooit ten koste gaan van het daadwerkelijke toetsenbord. We hebben deze afweging gemaakt om het toch te behouden. We luisteren wel naar de vraag van de klanten. Ik snap goed dat iemand in financiën bijvoorbeeld graag een numeriek klavier heeft. Dat soort feedback nemen we ter harte.


De kans bestaat dus dat de Surface Laptop 4 wel dat numeriek klavier zal hebben?

Als daar dus daadwerkelijk goede ruimte voor is en het niet ten koste gaat van de typervaring, dan kan dat inderdaad. De typervaring heeft nog steeds de hoogste prioriteit en bij het toevoegen van een numeriek klavier verandert de volledige lay-out. We doen ook heel veel studies naar het typgedrag en onze ontwerpers worden erop gewezen dat een ander formaat laptop ook een ander toetsenbord vereist. Dat zijn dingen waar we steeds goed op letten

Bedankt voor het leerrijke interview Daniël!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business