Reviews

Review Acer Iconia W4: goedkope 8 inch Windowstablet

Voordelen
Redelijke performance
Inclusief Microsoft Office (Home & Student)
Goede batterij
Kwalitatief IPS-scherm
Ondersteunt USB-opslag
Nadelen
Ergonomie voor zakelijk gebruik kan beter
Beperkte interne opslag
Niet geschikt voor een veeleisende workload
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?
Totaalscore 7
Deze betaalbare 8 inchtablet met Windows 8.1 heeft een mooi IPS-scherm en een batterij die het een dag uitzingt op licht gebruik. Maar zijn beperkte schermgrootte, opslagruimte en processorkracht zullen hem te licht doen uitvallen voor mobiele professionals.

Acer heeft met de Iconia W4 voor 299 euro een klein formaat betaalbare Windows 8-tablet geproduceerd. Het toestel heeft Microsoft Office Home & Student aan boord, wat impliceert dat er in combinatie met een extern toetsenbord echt op gewerkt kan worden. Er zijn niet zoveel Windowstablets van 8 inch te koop, dus die combinatie kan erg aantrekkelijk zijn.

Ontwerp

Als je een slanke tablet zoekt, is dit waarschijnlijk niet jouw ding. De Iconia W4 is een relatief zware, robuuste tablet in een plastic bekleding die niet bepaald stijlvol te noemen is.

De zilvergrijze achterkant ziet er misschien uit als metaal als je er maar een half oog op werpt; die illusie wil de geborsteld metaalachtige afwerking toch meegeven. Je hoeft de tablet echter niet nauwkeurig te bestuderen om te zien dat hij eigenlijk een plastic jasje meekreeg. Er zit vrij veel ruimte onder de achterplaat, die je bijgevolg dus voelt meegeven onder je vingers – en daar hoef je niet hard voor te drukken. Met z"n dikte van 10,8 mm en een gewicht van 415 g is dit een relatief dik en zwaar toestel. Ter vergelijking: de 7,9 inch iPad mini met retinascherm weegt 341 g en is slechts 7,5 mm dik.

Het scherm ligt een beetje eigenaardig op de rest van de behuizing, bijna alsof het er achteraf nog even werd opgekleefd. Onder het scherm vind je een randje van zo"n 9 mm diep, waarop je ook de Windowsknop vindt.

Het scherm is klein, maar wel erg mooi. Het 8 inch IPS-paneel heeft een resolutie van 1280 bij 800 pixels, wat een pixeldensiteit van 189 ppi oplevert. Respectabel, maar geen match voor de 324 ppi van de iPad mini met retinascherm. De kijkhoeken zitten goed, iets waar Acer ook de aandacht op vestigt met een sticker op de voorkant van het toestel.

De Zero Air Gap-technologie, die op de website aangeprezen wordt omdat het de reflectie minimaliseert, vinden wij een beetje overroepen: zoals bij zoveel tablets is reflectie ook hier een merkbaar probleem. Een van de manieren om een kleine tablet als deze te gebruiken is als extra scherm naast een desktop-pc of laptop om snel op te surfen of je agenda op na te kijken. In onze ervaring wordt dat gehinderd door het gereflecteerd licht van het dichtstbijzijnde raam.

Het touchscreen reageert vlot op elke tik, en de tegelinterface van Windows 8.1 werkt vlot en makkelijk. Je krijgt wel onvermijdelijk problemen met het kleine schermformaat als je overschakelt naar de traditionele Windowsdesktop, waar alles onhandig klein wordt. Radioknoppen of dropdownmenu"s gebruiken wordt bijvoorbeeld een karwei. Je kan het formaat en de tekstgrootte wel aanpassen in het Display-menu in het Control Panel, maar dat is niet bepaald een optimale oplossing.

Niets van dat alles zal je echter verder helpen als je tekst wil typen met het virtuele toetsenbord. In de standaard tekstgrootte zie je dan maar ongeveer twaalf regels als je in liggende oriëntatie werkt, wat voor ons niet voldoende is. Het toetsenbord voelt ook wat te gedrongen aan: we moeten relatief traag typen en voelen ons oncomfortabel voorovergebogen over het scherm. Als je echt comfortabel wil schrijven, zal je een extern toetsenbord moeten gebruiken.

Features

Er bestaan twee versies van de Acer Iconia W4: ons review-model heeft 64 GB interne opslag, terwijl het tweede model het met 32 GB moet doen. Afgezien daarvan zijn beide modellen hetzelfde.

Voor wie echt wil werken met zijn tablet is zelfs 64 GB aan de krappe kant. Recht uit de doos, zonder extra applicaties of data, hebben we nog 37,1 GB vrij. Als je grotere hoeveelheden data of apps moet installeren, kan dit voor jou een dealbreaker zijn.

Je kunt de opslagruimte op drie manieren uitbreiden. Clouddiensten, waaronder Onedrive en Acercloud, zijn aanwezig op de tablet. Er zit een MicroSD-kaartslot op een van de lange zijden van het chassis, en we ondervinden geen problemen bij het gebruik van data die we op een kaartje hebben opgeslagen.

Je kan daarnaast USB-opslag bereiken via de micro-USB-connector; wij gebruiken de Kingston DataTraveler Micro van 64 GB. Als je grotere externe opslagschijven wil gebruiken, zal je een tussenstukje moeten hebben om de Micro-USB-poort om te zetten naar een standaardconnector.

Aan dezelfde kant als de Micro-USB-connector vind je ook een Micro-HDMI-poort, naast de volumeknop en microfoon. De powerknop vind je bovenaan.

Onderaan vind je twee speakers, onder de Windowsknop. Die leveren een behoorlijk volume af, maar de audiokwaliteit is niet echt geweldig. Er zit een hoofdtelefoonuitgang aan de onderkant, maar jammer genoeg gaat de geluidskwaliteit er ook met oortjes niet echt op vooruit.

De ingebouwde wifi-ondersteuning is voor dualband (2.4GHz/5GHz) 802.11a/b/g/n, maar niet voor de laatste 802.11ac-standaard, wat snelheidsduivels kan teleurstellen. Er is geen mogelijkheid voor een mobiele breedbandverbinding, dus als je meer mobiel bereik nodig hebt, zal je dat met een bluetoothverbinding uit je smartphone moeten toveren.

De Iconia W4 heeft een 2 megapixelcamera vooraan en eentje van 5 megapixel achteraan. Geen van beide heeft een flitser, maar als je zo slim bent om niet in te donkere situaties te fotograferen, geven ze allebei acceptabele resultaten.

De quadcore 1,33 GHz Intel Atom Z370 (Bay Trail)-processor met 2 GB RAM levert behoorlijke prestaties af, met een paar uitzonderingen. De tablet kan standaard workloads aan en ook browsen verloopt vlot en zonder vertraging. Het systeem begint echter te kreunen als je zwaar gaat multitasken of als je erg zware applicaties wil draaien. Zoals veel tablets is de Iconia W4 niet echt een geschikte vervanging voor de notebook van een mobiele professional.

Volgens Acer zou je maximaal acht uur video kijken uit de batterij moeten kunnen halen. Wat je in alledaags gebruik opdoet hangt natuurlijk erg af van wat je daar precies onder verstaat; wij raakten er moeiteloos mee door een werkdag, met webbrowsen, mailen, een beetje schrijven, en een dosis YouTube en ander thuisgebruik "s avonds.

Conclusie

De sterke batterij zou de Iconia W4 door een werkdag heen moeten helpen, als je niet overdrijft met enorm belastende workloads. Met een extern bluetooth-toetsenbord en muis zou de tablet waarschijnlijk serieuzer werk aankunnen dan webbrowsen, mailen en lichte tekstverwerking. Als je echter het verbruik opdrijft, zal je misschien merken dat je ongemakkelijk naar het kleine scherm zit te turen, en ook de beperkte opslagcapaciteit en processorkracht kan je parten spelen. De Iconia W4 kan een handige aanvulling zijn op je notebook, maar zal die nooit vervangen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business