Tips

Betere grafieken maken dan met Excel

Iedereen die ooit al een grafiek in Excel heeft gemaakt weet dat de software altijd gekke dingen doet die je niet vraagt. Wil je volledige controle, dan is grafieksoftware zoals Veusz nodig.

Als je in Excel een grafiek maakt, krijg je het gevoel aan zwarte magie te doen. Een kleine verandering in bijvoorbeeld de grootte heeft gevolgen die je niet kan voorzien: labels vallen weg uit de assen of de grafiek is samengedrukt. Sommige grafieken zoals boxplots kan je zelfs helemaal niet maken in Excel (of toch niet zonder een hele hoop omwegen).

Met Veusz heb je volledige controle over je grafiek. Maar die controle heeft ook zijn prijs: de software is ingewikkeld. Er zijn veel knoppen en instellingen. Dat maakt het allemaal nogal overdonderend. Bij de installatie is er een hele goeie tutorial die je de basisbeginselen uitlegt, maar vanaf dat punt ben je op je eigen vindingrijkheid aangewezen.

[download_file]

A simple tour around Veusz from Jeremy Sanders on Vimeo.

Voor de wiskunde-studenten en de wetenschappers is er ook goed nieuws, want de software begrijpt LaTeX-uitdrukkingen. Daardoor kan je in de tekstlabels ook wiskundige formules met breuken en gekke tekens invoeren.

We proberen even een grafiek te maken met Veusz. Daarvoor gaan we een willekeurig bronbestand halen bij Statbel, de Belgische overheidsdienst die zich met statistisch onderzoek bezighoudt. We kiezen voor  een overzicht van de botsingen met dodelijke afloop sinds 1999. Eerst moeten we de gegevens die we willen plotten even in Excel omzetten tot een CSV-bestand dat Veusz verstaat.

In Veusz importeren we de data uit het Excel-bestand met kommagescheiden waarden. De instellingen hier zijn op zijn minst verwarrend te noemen. Een tip die we nu al kunnen geven: zorg dat je cases in de eerste lijn staan en alle variabelen per case in de kolom eronder. Dan kloppend de standaardinstellingen.

Het plotten zelf gaat vlot: je kan kiezen in welke richting je boxplots moeten staan en je kan het uitzicht aanpassen.

Je kan achteraf de grafiek exporteren in verschillende bestandsformaten. Hieronder vind je de jpg die wij hebben gemaakt. Conclusies moet je zelf trekken. (Een conclusie die we gratis geven: gemiddeld gezien gebeuren er ongeveer even veel botsingen in Vlaanderen als in Wallonië, maar Vlaanderen heeft enkele veel zwartere jaren gekend.)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business