Tips

Bouw een overzichtelijke familiestamboom

Wie zich in zijn eigen familiegeschiedenis verdiept, komt al snel uit bij een heuse familiestamboom. Alleen, hoe stel je die het beste op? Gramps is alvast een van de mogelijkheden.

Je hebt al behoorlijk wat van je familiegeschiedenis uitgespit en nu wil je al die informatie overzichtelijk gepresenteerd zien. Een familiestamboom dus, en Gramps is daar een uitstekend hulpmiddel toe.

Start je Gramps de eerste keer op, dan word je verondersteld meteen een nieuwe stamboom aan te maken. Dat begint met een zinvolle naam, maar het is de bedoeling dat je daar allerlei gegevens aan toevoegt. Dat zijn in eerste instantie de namen van de personen en de relaties daartussen.

[download_file]

Je kunt bijvoorbeeld met jezelf beginnen en vervolgens de stamboom uitbreiden naar beneden (kinderen, kleinkinderen) of naar boven (ouders, grootouders). Uiteraard kan je ook in de breedte werken en bijvoorbeeld broers en zussen toevoegen.

Ook foto"s en filmpjes

De namen, het geslacht en de relaties tussen deze personen zijn natuurlijk essentiële stukjes informatie, maar daar hoeft het lang niet bij te blijven. Gramps – een informeel woord voor grandfathers, voor wie het wil weten – biedt je namelijk de mogelijkheid allerlei andere gegevens aan die personen te koppelen.

Dat kan bijvoorbeeld de geboortedatum zijn, of een of andere belangrijke gebeurtenis in het leven van die persoon. Gramps voorziet standaard in tal van mogelijke gebeurtenissen. Je kunt echter ook de geboortedatum toevoegen – dankzij de ingebouwde kaartjes kan dat op een meer visuele manier gebeuren – en zelfs foto’s en filmpjes aan personen koppelen. URL’s en persoonlijke opmerkingen laten zich net zo lief toevoegen.

Alle informatie wordt erg overzichtelijk gepresenteerd, vanuit verschillende weergaves. Zo kan je een lijst met personen opvragen, maar effectief ook de stamboom visueel afgebeeld zien. Door bepaalde onderdelen (personen) aan te klikken, zoom je snel in en uit. Handig zijn bovendien de krachtige filteropties, waarbij je zelf eigen filterregels kan toevoegen.

Of je maakt gebruik van de ingebouwde widgets, hier gramplets genoemd. Dat zijn zo"n dertig tools waarmee je snel op specifieke informatie kan focussen.

Boek samenstellen

Indrukwekkend is ook het grote aantal rapporten dat Gramps voor je kan genereren, zowel tekstueel als visueel in de vorm van grafieken. Het is zelfs mogelijk heuse ‘boeken’ samen te stellen, in onder meer pdf- en odt-formaat. Hierbij beslis je zelf welke informatie in welke volgorde wordt opgenomen. Ook handig zijn de exportmogelijkheden, onder meer naar het csv-formaat, zodat je de gegevens bijvoorbeeld in Excel kan bewerken, en het "universele" gedcom-formaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business