Tips

Sneller video’s converteren

Niet alle mediaspelers of mobiele apparaten kunnen met elk audio- of videobestand overweg. Conversie naar een compatibel formaat is dan vaak de enige uitweg.

Je hebt een paar aardige videofilmpjes binnengehaald, maar blijkbaar wil je mediaserver of je mobiele apparaat die niet afspelen. De oorzaak is meestal niet ver te zoeken: het formaat (containerbestand) of de codecs worden niet ondersteund.

In zo’n geval is conversie een voor de hand liggende oplossing. Cuda Video Converter is precies zo’n converter. Eentje die vooral goed presteert als er een moderne grafische kaart van Nvidia in je systeem zit.

[download_file]

Blijven we even stilstaan bij de naam van de tool. Cuda staat voor Compute Unified Device Architecture. Dat klinkt ingewikkeld, en is het ook. Maar voor de gebruiker betekent het vooral dat sommige programma’s handig gebruik kunnen maken van de rekenkracht van de GPU (graphics processing unit) bij het uitvoeren van bijvoorbeeld complexe calculaties. Inderdaad, zoals tijdens het converteren van videobeelden.

[related_article id=”160734″]

Voorwaarde evenwel is dat je systeem is uitgerust met een grafische kaart uit de GeForce 8-reeks van Nvidia. Beschik je niet over zo’n kaart, dan kan je weliswaar ook met Cuda Video Converter aan de slag, maar zal je de extra prestaties moeten missen.

Toegankelijk en overzichtelijk
Gelukkig heeft het programma nog wel andere kwaliteiten dan een performantieboost op basis van Cuda. Zo is de interface alvast toegankelijk en overzichtelijk.

Je kiest eerst een of meer videobestanden die je wil converteren en vervolgens duid je het profiel van het doelbestand aan. Zo’n profiel bestaat uit een voorgedefinieerde resolutie, codecs en kwaliteit en is geoptimaliseerd voor een bepaald toestel, zoals iPhone 4S, iPhone 5, Samsung Galaxy Tab of voor een bepaald gebruik, zoals dvd of flv. Dat neemt niet weg dat je als gebruiker de instellingen zelf nog kan bijspijkeren. Overigens kan het programma ook audiobestanden converteren.

Opsplitsen of bundelen
Handig is ook dat je een lang videobestand kan opsplitsen in kleinere stukken, zodat ze bijvoorbeeld op een cd passen. Het ‘omgekeerde’ is eveneens mogelijk: verschillende bronbestanden laten zich bundelen tot één groot videobestand.

Normaliter hoort het ook in deze gratis versie mogelijk te zijn om tijdens de conversie allerlei effecten toe te passen op de video, zoals het toevoegen van een watermerk of het verouderen van het beeld. Vreemd genoeg lukt dat niet op ons testtoestel – wél zijn de effecten zichtbaar in de preview.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business