Tips

Bescherm jezelf tegen de vaakst voorkomende scams

scams
Cybercriminaliteit was in 2022 een van de grote thema’s. Ook in 2023 zullen we heel wat cyberaanvallen, scams en malwarecampagnes terugzien.

Cybercriminelen zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om internetgebruikers te bedriegen. Steevast proberen ze persoonlijke informatie zoals bank-, kredietkaart- of inloggegevens te ontfutselen. De belangrijkste weg waarlangs dat gebeurt is verreweg sociale media. Cybersecurity-expert Liz Wegerer van VPNOverview.com onderzocht op welke manieren online bedrog het vaakst voorkwam en hoe je het kan voorkomen. Dit is wat je ervan moet onthouden.

Phishing via Facebook

Facebook heeft inmiddels meer dan 2 miljard gebruikers. Voor cybercriminelen geldt dat een hoog bezoekerscijfers gelijkstaat aan veel potentiële slachtoffers. Dat het grootste sociale medium ook het meest populaire doelwit voor internetcriminelen is, hoeft zeker niet te verbazen.

De meest voorkomende scams op Facebook zijn:

  • Phishing: e-mails of chatberichten met verdachte links. Door op deze links te klikken download je vaak malware en geef je allerlei gegevens prijs.
  • Romantische berichtjes: vriendschapsverzoeken en gesprekken die een liefdesrelatie proberen vormen zijn vaak slechts een manier om geld af te troggelen.
  • Prijzen en jobaanbiedingen: moet je een adres, rekeningnummer of iets dergelijks ingeven omdat je iets gewonnen hebt, of een job gekregen hebt? Waarschijnlijk is het een valstrik.
  • Spelletjes en quizzes op internet: vaak zijn deze vragen zo ontworpen om persoonlijke informatie te ontfutselen. Deze kan gebruikt worden om allerlei veiligheidsvragen te beantwoorden.
  • Liefdadigheid: wil je een goed doel sponsoren? Let dan zeker op dat je geen valse campagne sponsort. Die komen vaker voor dan je zou denken.

Scams op Instagram

Ook Instagram is een enorm populair sociaal medium waar je voor bepaalde zaken goed moet oppassen:

  • Investeren: investeerders die beloven om je inzet te vertienvoudigen? Blijf er van weg. Zo goed als altijd zijn het leugens.
  • Promotie maken: word je op Instagram benaderd door een merk, zodat jij hen kan promoten? Let goed op of het wel een echt merk is. Vaak stelen ze je geld zodra je betaalinformatie doorspeelt.
  • Betalen voor volgers en likes: ook hier geldt dat je best geen bankgegevens doorspeelt via het internet aan mensen die je niet vertrouwt. Op die manier worden ze namelijk gestolen.
  • Give-aways: heb je een prijs gewonnen, maar moet je wel heel wat informatie ingeven om hem te krijgen? De kans is groot dat je niet echt iets gewonnen hebt, maar bedrogen wordt.
  • Valse merken: sommige merken worden vals verkocht op Instagram. Vaak ziet het er echt uit, tot je de producten in handen hebt. Soms worden de producten zelfs niet eens verstuurd. Geef hier dus geen geld aan uit.

Hoe ontwijk ik online scams?

Gelukkig zijn er een aantal regels waaraan jij je kan houden om geen slachtoffer te worden van cybercriminaliteit.

  • Pas je privacy-instellingen aan: standaard staat je Instagram-profiel openbaar ingesteld, maar je kan ook beperken wie je posts kan bekijken. Ook in je Facebook-instellingen kan je de toegang voor onbekenden beperken.
  • Gebruik een sterk wachtwoord en twee-factorauthenticatie (2FA): zo voorkom je dat je profielen overgenomen worden.
  • Let op voor third-party apps: na verloop van tijd koppel je waarschijnlijk heel wat apps aan je Instagram- of Facebookaccount. Het is een goed idee om deze lijst van tijd tot tijd eens op te schonen. Via die applicaties kunnen criminelen namelijk ook toegang krijgen tot je account en gegevens.
  • Koop alleen van geverifieerde profielen en merkaccounts: een willekeurig individu dat je iets probeert te verkopen, doet dat waarschijnlijk niet met de beste bedoelingen.
  • Zoek af en toe je eigen naam op: zo ontdek je op tijd of er een account met jouw naam is aangemaakt. Is dat het geval? Rapporteer het account dan onmiddellijk.
  • Vriendschapsverzoeken weigeren: krijg je een verzoek van iemand die je niet kent? Deponeer het dan in de prullenmand.
  • Antwoord niet op verdachte of rare berichtjes: krijg je een berichtje van iemand die je niet kent, antwoord er dan gewoon niet op. Ook als het berichtje je beschuldigt van allerlei zaken kan je het best onbeantwoord laten en verwijderen.
  • Klik niet op links die je niet kent: krijg je een vreemde link toegestuurd van iemand die je niet kent? Klik er dan niet op, ook al wil je misschien wel weten wat erachter zit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business