Nieuws

Avast Free Antivirus 5.0

Sinds mensenheugenis levert Alwil Software gratis antivirus, maar de laatste jaren is zijn bekendste product Avast wat achterop geraakt. Met de lancering van versie 5.0, met compleet nieuwe interface en een betere bescherming, is de ontwikkelaar terug van weggeweest.

We hadden veel kritiek op de vorige versie van Avast Free Antivirus, die meer op een mediaspeler leek dan op een antivirusoplossing. De koddige schil van die vorige versie heeft nu plaatsgemaakt voor een rechthoekige interface, maar ook de motor van het programma is vernieuwd en verbeterd.

Nieuwe functies
Zo let een nieuwe heuristische motor op verdacht gedrag van systeemprocessen die malwaresignaturen niet oppikken. Een nieuwe codenabootser analyseert dan weer het gedrag van bepaalde toepassingen, zonder daarvoor extra applicaties te starten. Hij gaat ook na wat ingepakte bestanden te verbergen hebben.

De nieuwe database is trouwens geoptimaliseerd voor snellere, incrementele updates. En tijdens het gamen schakelt de bescherming haar pop-ups uit.

Verder scant het programma vaker en slimmer: het wekt je computer voor zijn vaste rondes, doet een controle tijdens het booten en controleert alle bestanden die binnenkomen via mail, IM en P2P. De viruslabs zijn dan ook ronduit positief, maar ook weer niet helemaal onder de indruk. AV-Comparatives is vooral tevreden met de lichte systeemdruk.

Tweeledige scan
Avast begint na de installatie met een langdurige tweeledige scan. Langdurig, want de eerste scan neemt twee keer zoveel tijd in beslag als bij de gemiddelde antimalwareclient. De tweede scan verdubbelt die tijd nog een keer. Treft de applicatie malware aan in het systeemgeheugen, dan biedt ze een bootscan aan.

Zij onderbreekt haar reguliere scan om de bootscan via een herstart uit te voeren. Wel irritant dat de toepassing om instructies vraagt bij gevonden bestanden, waardoor je dus de hele tijd bij de pc moet blijven zitten.

Na afloop kun je in een tabel de resultaten doornemen of verwijderen. Avast verplaatst alle mogelijke boosdoeners naar de ‘viruskist’, zijn versie van de quarantainefunctie, maar isoleert daardoor soms ook legitieme bestanden. We hebben liever dat een programma geïnfecteerde bestanden eerst probeert te reinigen.

Nek aan nek
De dubbele scan blijkt overigens wel een succes, want Avast scoort beter dan Panda Cloud Antivirus Free Edition en net iets beter dan Microsoft Security Essentials, twee concurrerende gratis antivirusprogramma’s. Avast blijkt uitstekend in rootkitdetectie, al scoort het net iets minder goed dan Panda’s cloudoplosing. Maar het is dan weer beter in de opruiming.

Bij het verwijderen van scareware moet het wel de meeste andere gratis oplossingen voor laten gaan.

Wat bescherming betreft zien we een gelaagde aanpak om indringers buiten te houden. Het File System Shield scant binnenkomende bestanden, het Web Shield houdt internetverkeer in de gaten en het Network Shield blokkeert netwerkgebaseerde virussen en kwaadaardige websites. Het eerder genoemde Behavior Shield let op verdacht gedrag en een aantal andere schilden mikt op e-mail-, IM- en P2P-verkeer.

Deze haag van beschermers werkt meer dan afdoende. Bij malwaredetectie moet Avast opnieuw alleen Panda voor zich laten, en dat met een vrijwel perfecte score. Dit programma geeft je echter wel meer controle over de instellingen en biedt wat meer houvast dan de wel erg minimalistische instellingen van Panda Cloud Antivirus Free Edition. Zeker geen afrader dus, vooral omdat het je niets kost.

Avast Free Antivirus 5.0
Prijs: gratis (maart 2010)

PRO: grondige beschermer; lichte systeemdruk; nieuwe interface biedt meer controle en duidelijkheid, sterke bescherming tegen rootkits.
CONTRA: bootscan niet onafhankelijk genoeg; ‘viruskist’ slokt legitieme bestanden op bij schoonmaak.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business