Nieuws

CircleDock 1.0

Applicatiedocks zijn al jaren een handige manier om snel programma’s te openen. Maar ze zitten altijd vastgeplakt aan de zijkant van het scherm. De auteur van CircleDock zet zijn exemplaar in het midden, met een van de verrassendste applicaties van het moment als resultaat.

De maker van CircleDock, een lid van het actieve softwareforum DonationCoder, sleutelt al een poos aan alphaversies van deze ronde blikvanger en presenteerde onlangs de 1.0-versie. Een van de dingen die veel gebruikers er tot nu toe van weerhielden om het dagelijks te gebruiken, was het ontbreken van een zinvol hulpbestand.

Dat is er met de definitieve versie gekomen, al heeft de auteur een Google-vertaalrobot gebruikt om zijn adviezen internationaal te maken. Voor de Nederlandse versie levert dat alvast een foutmelding op. We moeten dus snel terug overschakelen naar het Engels.

Praktisch nut
CircleDock lijkt op het eerste gezicht enorm onpraktisch, maar blijkt in gebruik minstens net zo handig als een regulier dock. Het programma is op te roepen via sneltoetsen of mouseovers naar de gewenste hoek van het scherm. De eerste optie is daarbij het handigste, omdat het programmarad dan verschijnt waar je cursor zich op dat moment bevindt.

De muis speelt ook een rol in de bediening: met het scrolwiel roteer je toegevoegde items tot je doelwit klaarstaat om op te klikken. We zien hier niet echt het praktisch nut van in.

Toevoegen van favorieten
Programma’s en favoriete mappen toevoegen is net zo eenvoudig als bij concurrenten RocketDock en ObjectDock. Je sleept pictogrammen uit het startmenu naar het rad of voegt vanuit de Explorer-omgeving de gewenste mappen toe. Daarbij vraagt het programma telkens of we de vermelding uit het startmenu willen verwijderen.

We willen graag een optie zodat we die vraag maar één keer hoeven te beantwoorden. Nu gaan de pop-ups na een tijdje op de zenuwen werken. Toevoegen zonder slepen is mogelijk via het contextmenu, maar dat is erg arbeidsintensief.

Submenu’s
Voor een beter overzicht heeft CircleDock speciale docksubmenu’s, die je kunt vullen met items die je graag gegroepeerd wilt hebben. Klik op zo’n dockmap en de centrale knop van CircleDock maakt plaats voor het mapsymbool, omringd door de door jou geselecteerde items. Met nogmaals klikken op de map ga je weer terug naar het hoofdmenu. Zo kun je heel wat items kwijt binnen de ringen.

Zodra we een groot aantal pictogrammen in de ingewanden van CircleDock hebben geplaatst, begint het geheel rommelig aan te voelen. Omdat de meeste skins bovendien aan de drukke kant zijn, vloekt het programma al snel met de rest van je systeem. Het kost dan ook veel tijd om het rad zo aan te passen dat het goed in je werkomgeving past.

Op ons Windows 7-testsysteem eist CircleDock bijzonder weinig werkgeheugen op, maar we vinden het wel traag in gebruik. Het roteren gaat te langzaam en het is lang wachten op geopende mappen of het instellingenmenu. Jammer, want een applicatiedock is nu juist bedoeld om tijd te winnen.

Zelf vormgeven
Als we eenmaal in het instellingenmenu zijn geraakt, worden we aangenaam verrast. Werkelijk elk klein onderdeel van CircleDock is tot in de puntjes in te stellen, zoals het aantal items per ring, de roteersnelheid, de doorzichtigheid en de grootte van de pictogrammen. Ook is het mogelijk om hier zowel het uiterlijk als de vorm van de dock aan te passen.

Het aantal skins is nog beperkt en voor de gecentreerde ronde knop vinden we standaard geen vervangers. Het is ook mogelijk om van cirkel naar ovaal over te stappen. Het lukt ons echter niet om de cirkel om te buigen naar een rechte lijn, de laatste menuoptie.

CircleDocks ongebruikelijke aanpak is tot op zekere hoogte geslaagd, al hopen we wel dat het aantal skins wordt aangevuld en dat een draagbare versie in de maak is. Het programma mist verder nog de nodige afwerking, maar gezien de hoeveelheid werk die de auteur nu al in zijn project heeft gestoken, verwachten we dat die plooien snel zullen worden gladgestreken.

CircleDock 1.0
Prijs: gratis (maart 2010)

PRO: weinig geheugeneisen; hoge instelbaarheid; dockmappen zijn handige submenu’s.
CONTRA: niet draagbaar; traag in gebruik; dock vullen kan tijdrovend zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business