Nieuws

Koninklijke Bibliotheek Nederland gaat digitaal

De Koninklijke Bibliotheek van Nederland laat meer dan 160.000 boeken door Google digitaliseren. De collectie, die dateert uit de 18e en 19e eeuw en bijgevolg rechtenvrij is, omvat historische, juridische en maatschappelijke Nederlandse publicaties.

De boeken kunnen volledig doorzocht worden en zullen te raadplegen zijn via Google Books, verschillende websites van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en later ook via Europeana.eu, een project van de Europese Unie.

Enkele jaren
Bas Savenije, de algemeen directeur van de KB, en Philippe Colombet, de Europese strategiemanager bij Google, sloten hierover een overeenkomst. Naar schatting zal het enkele jaren duren voor alle boeken ingescand zijn. Daarna gaan ze terug naar de magazijnen van de KB.

[related_article id=”158901″]

De Koninklijke Bibliotheek heeft al een tijdje dergelijke ambities. Begin dit jaar maakte zij bekend dat ze alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften die sinds 1470 gepubliceerd zijn wil digitaliseren.

Ook voor Google is dit niet nieuw. Eerder dit jaar ging het nog een overeenkomst aan met het Italiaanse ministerie van Cultuur om ongeveer een miljoen boeken in te scannen. Ook de universiteiten van Harvard en Oxford werken mee aan het Google Books-project.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business