Nieuws

Intel opent universele applicatiewinkel

Wat op de eerste dag van het IDF in San Francisco al duidelijk was, wordt nu bevestigd. Met de aankondiging van verschillende nieuwe Atomprocessors bedoeld voor gebruik in mobiele en embedded apparaten, zet Intel de opmars verder. Intelchips moeten de komende jaren echt overal opduiken. Zelfs je tv ontkomt er niet aan.

Het succes van de iPad van Apple heeft Intel duidelijk aan het denken gezet. Dat de toekomst bij mobiel computergebruik ligt, was voor de chipindustrie al overduidelijk. Maar dat het allemaal zo snel zou gaan, kon zelfs een grote speler als Intel niet voorzien. Met name de opkomst van de tabletcomputer – met dank aan Apple – heeft Intel aan het werk gezet.

Tijdens de keynote van de tweede dag op het IDF in San Francisco laat de chipgigant dan ook niet na om fijntjes te duiden dat tabletcomputers al bestaan sinds 1989. Het klinkt alsof Intel over het hele tabletgebeuren denkt als een oud-nieuwsverhaal, al geeft het tegelijkertijd toe dat er nu wel degelijk een momentum is voor tablets.

Om niet volledig buitenspel gezet te worden in deze groeimarkt, lanceert Intel meerdere initiatieven en producten die op een of andere manier tegenwicht moeten bieden aan wat Apple doet.

Overal apps
Om te beginnen is er de lancering van de applicatiewinkel AppUp. Die gaat vandaag uit bètafase en moet een veelvoud aan apparaten voorzien van toepassingen en games, zowel gratis als betaald. AppUp kan een settopbox, tablet of minilaptop – ongeacht het besturingssysteem – voorzien van software en nieuwe functionaliteit.

Op het IDF werd aangekondigd dat onder andere spelletjes van Sega en boeken van Barnes & Noble verkrijgbaar zullen worden via AppUp.

Toch blijft het afwachten of AppUp van de grond zal komen. Het wordt in ieder geval met opvallend weinig enthousiasme onthaald door de in San Francisco aanwezige journalisten. Voor de meesten is AppUp een me-too-verhaal; de zoveelste applicatiewinkel in een lange rij.

Zelf staan we ook behoorlijk sceptisch tegenover AppUp. Een Linux- of Windowsapparaat behoeft echt geen aparte applicatiewinkel. Al zien we voor meer afgeschermde systemen zoals settopboxen voor tv dan weer wel mogelijkheden voor AppUp. De hamvraag blijft echter: hoeveel developers gaan hun producten (ook) verspreiden via AppUp?

Settopbox
En zo zijn we aanbeland bij de tweede belangrijke pijler voor Intel: de vlucht naar bruingoed. De samenwerking met Google TV en, vooral, Sony moet resulteren in de verkoop van settopboxen met de gespecialiseerde CE3100-processor van Intel.

Van die processor wordt overigens een nieuwe generatie aangekondigd, de CE4100, die beschikt over een geintegreerde H.264-encoder, en tot acht videobronnen tegelijkertijd aankan. Overigens: een demo van Google TV met de Logitech-settopbox kun je hier bekijken.

Geen smartphones
En hoe zit het met Intelprocessors in smartphones? Daar blijft het opvallend stil over. We zien wel een coole MID (mobile internet device) met Windows 7 en uitgerust met de nieuwe Atom Oak Trail, maar een smartphone van een grote telefoonfabrikant daarmee uitrusten lijkt vooralsnog een brug te ver. Misschien dat de in 2011 uit te brengen 32 en 22 nanometer-Atoms daar verandering in kunnen brengen.

Wil je meer filmpjes en live verslaggeving van IDF?
Onze IDF 2010-filmpjes bij YouTube
Bart Stoffels twittert tijdens IDF 2010

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business