Nieuws

Provider Wikileaks maakt internetverkeer anoniem

In een poging de Europese databewaarwet te omzeilen maakt de Zweedse internetprovider Bahnhof, de thuisbasis van Wikileaks, zijn internetverkeer anoniem. Bahnhof doet dat door het internetverkeer door een beveiligde, versleutelde VPN-dienst te sturen.

In 2009 introduceerde Zweden de Intellectual Property Rights Enforcement Directive (IPRED). Dankzij die wetgeving kunnen auteursrechtenorganisaties persoonlijke details opvragen van mensen die verdacht worden van copyrightschending.

Dat was voor Jon Karlung, bedrijfsleider van internetprovider Bahnhof, het ideale moment om aan te kondigen dat hij de privacy van zijn klanten wil beschermen. Kort daarna stopte Bahnhof met het opslaan van klantgegevens. Zonder data geen gegevens om over te dragen.

[related_article id=”158578″]

Europese wet
Door de Europese dataretentiewet wordt Bahnhof verplicht weer data op te slaan, maar de provider gaat nu een stapje verder om de privacy van zijn klanten te verzekeren. Binnenkort krijgt elke Bahnhofklant standaard een ‘anonimiteitsdienst’. "In ons geval sturen we het internetverkeer door een versleutelde VPN-dienst", zegt Karlung.

Aangezien de dienst gebruikersverkeer versleutelt, zal ook Bahnhof niet kunnen zien wat zijn klanten uitspoken op het internet. Als de provider geen weet heeft van gebruikersactiviteiten is er niets wat hij kan opslaan. Geen logboeken betekent dat er niets is om over te dragen aan de overheid of aan antipiraterijbedrijven.

"Irrelevante informatie"
"Technisch gezien is dit een heimelijke operatie", zegt Karlung. "We slaan alle informatie op tot dit punt van onzichtbaarheid." Karlung refereert hierbij naar de rechtstreekse verbinding die klanten maken met Bahnhofs servers, wanneer ze met het internet verbinden. "Wat er daarna gebeurt is niet onze verantwoordelijkheid. Wij slaan dus maar erg weinig informatie op, die in de praktijk zelfs irrelevant is."

Natuurlijk levert deze maatregel commerciële implicaties op voor andere internetproviders, als die privacyproblemen niet aanpakken zoals Bahnhof dat deed. Tot dusver lijken andere internetproviders ook plannen in die richting te hebben, maar die zijn nog niet officieel aangekondigd.

Klanten van Bahnhof die niet anoniem willen surfen, krijgen die mogelijkheid. Hun informatie wordt voor minimaal zes maanden opgeslagen. Zij moeten wel inschrijven om bespioneerd te worden: acht dollar per maand kost dat. Een koopje.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business