Nieuws

Protest tegen een preuts internet

Internetreuzen dringen hun Amerikaanse fatsoensnormen aan ons op en belemmeren zo het vrije informatieverkeer. Een aantal invloedrijke figuren uit de Vlaamse internetwereld komt daartegen in het geweer.

Sinds een week circuleert een petitie op internet. De titel van de tekst luidt ‘Facebook, Apple en censuur: culturele vervlakking en ongewenste inmenging?’ Maandagavond waren er iets meer dan 700 ondertekenaars. De auteurs zijn Ben Caudron, Clo Willaerts, Jo Caudron, Jozef Schildermans en Toon Lowette.

De tekst opent met een vergelijking. Stel je voor dat je Toyota-auto weigert om naar Amsterdam te rijden, omdat de fabrikant dat een oord van verderf vindt. Iets heel gelijkaardigs doet de internetreus Facebook: hij vindt dat blote borsten niet horen en zorgt er dus voor dat de Facebookgebruiker die niet te zien krijgt. Heel wat gebruikers zagen foto’s van hun profiel verdwijnen, en media als Humo en Studio Brussel verloren tijdelijk hun hele Facebook-pagina.

Suske en Wiske
Computerfabrikant Apple van zijn kant weigert apps voor zijn iPhone- en iPadapparaten op een nogal arbitraire manier. Een app van Suske en Wiske werd bijvoorbeeld aanvankelijk afgewezen door Apple omdat De Zwarte Madam mogelijk een controversieel raciaal thema had. De Vlaamse strip Asem mocht wel worden verkocht, maar alleen aan mensen ouder dan 17 jaar.

[related_article id=”158256″]

De petitie verwijst ook kort naar Google, Amazon en eBay, maar vooral Facebook en Apple zijn kop van Jut.

"Er heerst al maanden een onderhuidse onvrede over deze dingen", zegt internetpionier Jo Caudron. Hij is oprichter van Dear Media, een adviesbureau gespecialiseerd in sociale media en mobiel internet. "Ik adviseer mensen om sociale media en tablets te gebruiken, ik ben een enorme fan van die media. Maar dan moeten die media zich wél schikken naar onze wetten en naar onze cultuur."

Web moet vrijhaven blijven
"De ondertekenaars van deze oproep maken zich zeer ongerust over de greep waarmee grote IT-, telecom- en mediabedrijven het internet willen ombouwen tot eilanden waarin zij de wetten bepalen", zo staat in de tekst. "Zij roepen de beleidsmakers, vooral de Europese, op om privacy- en consumentenwetten zo aan te passen en toe te passen dat het wereldwijde web de vrijhaven van communicatie en creativiteit voor alle personen, verenigingen en bedrijven blijft."

De petitie is geen eindpunt. De auteurs werken nu aan een memo over de vrije stroom van informatie. Het principe daarvan zou als volgt zijn: een technologieleverancier (zoals Apple of Facebook) mag de vrije stroom van informatie niet beperken voor zover die informatie in overeenstemming is met de plaatselijke wetten.

Inhoud die bij ons legaal is, mag niet worden geblokkeerd omdat hij tegen een Amerikaans moraliteitsbesef indruist. Dat document kan een uitgangspunt zijn voor een beleid over deze materie.

Lees de rest van dit artikel op De Standaard Online.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business