Nieuws

Kaspersky Password Manager 4

Kaspersky heeft naast succesvolle securitysuites een aparte wachtwoordbeheerder. Kan de Russische kluis zich meten met onze huidige favoriet Lastpass?

Het belang van sterke online wachtwoorden staat buiten kijf. Maar wie kan al die onmogelijke combinaties onthouden? Kaspersky Password Manager (KPM) 4, dat dezelfde technologie gebruikt als de USB-stick voor spionnen IronKey, biedt een totaaloplossing die slim in elkaar zit. Al is er op bepaalde punten nog wel wat verbetering mogelijk.

Browserextensie
Bij de installatie van KPM krijg je meteen het aanbod een browserextensie te installeren. De ondersteuning is bijzonder ruim, met onder andere een nieuwe plug-in voor Chrome. Ook Flock, Thunderbird en Firefox Portable zijn inbegrepen. Voor het intypen van het zojuist gekozen hoofdwachtwoord biedt KPM een virtueel toetsenbord.

[related_article id=”161920″]

Het haspelt toetsen niet door elkaar om keyloggers te foppen, maar vult het scherm met bewegende nepcursors. We krijgen echter net zoveel hoofdpijn van deze truc als mogelijke dieven.

KPM gooit je wachtwoordkluis standaard na tien minuten op slot. Een sterk punt. Het is trouwens mogelijk om de kluis te ontsluiten met een specifieke USB-sleutel of via een bluetoothapparaat.

Als je al wachtwoorden had opgeslagen bij een concurrent, biedt KPM voor de meeste diensten de kans om ze over te hevelen. Een optie voor Lastpass ontbreekt, maar door wachtwoorden eerst te kopiëren naar de browser omzeil je dit obstakel. KPM wist achteraf zorgvuldig elk spoor weer uit en weet de meeste wachtwoorden probleemloos te kopiëren.

Handige menu’s
Het browsermenu van KPM is nuttig en simpel vormgegeven, al missen we enkele van de opties die in Lastpass te vinden zijn. Meer armslag vind je in de kluis zelf, die zetelt in het systeemvak. Het is mogelijk om groepen en subgroepen in te stellen voor je dozijnen log-ins. Ook een zoekbalk mag hier niet ontbreken.

Als je jezelf registreert bij een nieuwe site, biedt Kaspersky automatisch aan om de gegevens te onthouden. Heb je meerdere log-ins voor een dienst, bijvoorbeeld bij Gmail, dan krijg je een handige neerklapbalk waar je de juiste log-in kunt kiezen.

Bovendien kun je het programma ook leren met lastige aanmeldprocedures om te gaan via de geavanceerde bewerkfunctie. Ten slotte kan de Kaspersky-portier ook wachtwoorden onthouden voor applicaties, een bijzonder nuttige extra.

Helaas is de invulhulp voor webformulieren niet zo verfijnd. Net als bij andere wachtwoordbeheerders kun je meerdere identiteiten aanmaken, maar voor KPW moet je jezelf dan wel eerst door een lange lijst worstelen, waar je elk veld met de hand moet aanklikken. Er zijn wel meer velden voorhanden dan bij de concurrentie, zoals IM-namen.

Naast een desktopversie kun je een draagbare kluis aanmaken, inclusief extensie voor Firefox Portable. Sluit je daarna een USB-sleutel met kluis aan op een vreemde pc, dan biedt de applicatie meteen aan om extensies te installeren.

Een groot nadeel van KPW is wel zijn onvermogen om opgeslagen wachtwoorden van de draagbare kluis te synchroniseren met de desktopversie. Het volledig online LastPass is wat dat betreft beter ingericht, maar het is de enige die KPM op dit gebied verslaat.

LastPass heeft een streepje voor in gebruiksvriendelijkheid en prijs (gratis), maar beschikt niet over de beveiligingspapieren van Kaspersky. KPM kan hier en daar nog wat werk gebruiken, maar is zonder twijfel een uitstekende keuze voor een veilige wachtwoordkluis.

Kaspersky Password Manager 4
Prijs: 19,99 euro (1 gebruiker)

29,95 euro (3 gebruikers)
49,95 euro (5 gebruikers)
(prijzen maart 2011)

PRO: kan lastige log-ins aanleren; programmawachtwoorden opslaan; luchtdichte beveiliging; draagbare kluis; ruime browserondersteuning; log-ingegevens versleuteld versturen naar anderen.
CONTRA: invuller webformulier te algemeen; geen synchronisatie tussen draagbare kluis en desktopversie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business