Nieuws

Privacy op Facebook kost 59 euro

Iedere Facebookgebruiker kan in theorie zijn privacy beschermen. Alleen zijn de instellingen véél te ingewikkeld voor een leek. Een bedrijf heeft het gat in de markt gezien en komt je privacy op Facebook garanderen. Voor 59 euro.

Facebook telt in ons land 4,1 miljoen gebruikers. Dat maakt dat niet alleen mensen met ervaring op de pc, maar ook kinderen en senioren ervan gebruikmaken.

"Op Facebook liggen veel persoonlijke gegevens te grabbel", zegt Dag Flachet van het Leuvense ICT-bedrijf Compudoc. "Zonder de juiste instellingen kan iedereen het slachtoffer worden van identiteitsdiefstal, kunnen je gegevens gebruikt worden in commerciële databanken en kunnen duizenden mensen de foto’s zien van het feestje waar je uit de bol gaat. Ook weten de meeste mensen niet dat filmpjes en games je gegevens aan externe organisaties blootstellen."

[related_article id=”158578″]

Slechte aanbevelingen Facebook
Op Facebook kan je je instellingen aanpassen zodat alleen je vrienden je foto’s kunnen bekijken. "Maar de aanbevolen instellingen van Facebook zijn ronduit slecht", zegt Flachet.

"Zo kan iedereen je status zien, en de foto’s en berichten die je post. Vrienden van je vrienden kunnen dan weer je geboortedag en de foto’s zien waaraan je naam hangt. Wie driehonderd vrienden op Facebook heeft, kan zo door negentigduizend anderen bekeken worden op foto’s waar je naam bij staat. Het enige wat voorbehouden is voor je vrienden, zijn persoonlijke gegevens, zoals je contactgegevens."

Afsluiten voor vreemden
Sinds deze week rukt Compudoc uit om orde in de privacychaos te brengen. "Zo zorgen we ervoor dat mensen die je niet kent ook niets van jou te zien krijgen. De informatie voor vrienden van vrienden beperken we maximaal. Daarnaast delen we je vrienden op in categorieën. Kennissen die je niet echt goed kent krijgen minder te zien dan je echte vrienden en familie."

De schoonmaakoperatie kost je 59 euro en duurt goed anderhalf uur. Niet weinig, maar wel nuttig, vindt professor communicatiewetenschappen Michel Walrave van de Universiteit Antwerpen. Volgens Walrave kan, wie moeite doet, op het internet en op Facebook zelf handige tips vinden om persoonlijke gegevens beter te beveiligen.

"Die helpen je door de enorme lijst van mogelijkheden te worstelen. Maar die tips zijn voor veel mensen nog te ingewikkeld of te tijdrovend. Zo is uit een onderzoek van onze universiteit gebleken dat vooral de jongste tieners weinig veranderen aan hun privacy-instellingen. Ik kan me voorstellen dat hetzelfde geldt voor senioren."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business