Nieuws

Linux viert zijn 20ste verjaardag

?Twintig jaar geleden zag het besturingssysteem van Linus Torvalds het levenslicht.

Torvalds was op weg een diploma computerwetenschappen te behalen aan de Universiteit van Helsinki toen hij een Intel 80386-pc kocht. De legende gaat dat hij een maand lang Prince of Persia speelde, terwijl hij wachtte op de levering van Minix, een ander openbronbesturingssysteem. En hoewel Minix gratis was voor het onderwijs, stond de licentie aanpassingen niet toe. Bovendien was Minix een 16 bit-besturingssysteem – iets waar de 32 bit-processor niet zo happig op was.

Het zou echter nog enkele maanden duren eer Linux officieel gelanceerd werd. Het besturingssysteem startte zijn leven als een terminalemulator. Torvalds gebruikte die om toegang te krijgen tot het Unixsysteem van zijn universiteit. Desondanks transformeerde Torvalds Linux naar een volleerd besturingssysteem voor zijn 80386-computer.

Hello world
“Hallo, iedereen die Minix gebruikt”, schreef Torvalds in een nieuwsgroep op 26 augustus 1991. “Ik werk aan een (gratis) besturingssysteem (gewoon als hobby, het wordt niet zo groot en professioneel zoals GNU) voor 386(486) AT-klonen. Ik werk eraan sinds april, en nu is het bijna klaar.”

Rond deze tijd kon je zelfs functieaanvragen indienen bij Torvalds, maar zijn kind had nog geen naam. Linus wilde het Freax noemen: een portmanteau van freak, free en de x van Unix. Later, toen alle code verplaatst werd naar een ftp-server van FUNET, noemde ftp-beheerder Ari Lemmke de map Linux omdat hij Freax maar niets vond.

De rest is geschiedenis. Linus bracht de kernel oorspronkelijk onder zijn eigen niet-commerciële licentie uit, maar in 1992 werd deze uitgebracht onder de volledige GNU GPL-licentie en doken de eerste Linuxdistributies zoals Debian en Slackware snel op. Een groot verschil met “gewoon een hobby”, en Linux werd al snel het eerste écht succesvolle openbronproject.

Mascotte
In 1996 kreeg het project een mascotte: de pinguïn Tux. Linux kreeg toen de mogelijkheid om multiprocessor symmetric multiprocessing (SMP) uit te voeren: een eigenschap die het besturingssysteem meteen aantrekkelijk maakte voor ondernemingen en supercomputers.

Bedrijven als Oracle en IBM toonden massaal hun steun. Rond het begin van de 21ste eeuw was Linux een onstopbare reus, en samen met de serversoftware Apache zou het een sleuteltechnologie worden in de dotcomboom. Helaas zou het door de enorme primaire emissie ook deels verantwoordelijk zijn voor het barsten van die dotcomzeepbel.

Vandaag domineert Linux de supercomputerwereld en draait het op vijftig tot tachtig procent van alle webservers. Dankzij Ubuntu’s recente populariteit is Linux er zelfs in geslaagd twee tot drie procent van de desktopmarkt in te nemen. Het wordt makkelijk vergeten, maar Linux is ook de kernel onder Android en het drijft ook de meeste draadloze routers en veel dvd-spelers aan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business