Nieuws

Preview: Adobe Muse

Sinds het begin van het web is er nooit een gebrek geweest aan "makkelijke" websitebouwers. Maar vaak waren de resultaten afzichtelijk. Adobes webapp Muse is een stuk ambitieuzer, met geavanceerde designtools en ondersteuning voor HTML 5.

Wie Muse wil gebruiken, is verplicht Adobe AIR runtime te installeren. Het duurt dus iets langer, al verloopt de installatie op zich snel genoeg. Voor Muse bestaat het bouwen van een site uit vier stappen, terug te vinden in de grote knoppen bovenaan: planning, design, preview en publiceren.

Boomstructuur
Eerst bouw je de sitestructuur in een boomvenster en koppel je pagina’s aan elkaar, met master-pagina’s die dienen als blauwdrukken voor onderliggende pagina’s. Een dubbelklik op de verkleinde weergaven opent het ontwerpmenu, een InDesignachtige interface waar je kleur, tekst en widgets aan toevoegt.

Een werkbalk bovenaan wisselt van inhoud afhankelijk van je selectie en laat je links en effecten toevoegen. Je kunt flink aan de slag met 3D-randen en gloei-effecten. Je krijgt daarnaast een liniaal en programmatips om je elementen correct te laten uitlijnen. Dit lijkt veel op Microsoft Expression Web, al bieden die meer borstels en vormen aan.

Weinig extra"s, maar goeie motor
Ook sjablonen vind je in Muse voorlopig niet terug. Widgets kun je wel gebruiken, al zijn het er nog te weinig om indruk te maken. Apples iWeb biedt widgets aan voor YouTube-video’s en kaarten, maar bij Muse moeten we het doen met menu’s, diapresentaties en nieuwsfeeds. Sommige van de widgets zijn ook te moeilijk voor beginners.

De previewfunctie gebruikt Muse’ ingebouwde WebKit-renderingmotor, zodat je werk er hetzelfde zou moeten uitzien in Safari of Chrome. Na het inschakelen van scripts werkt ons voorproefje ook prima in IE9. Firefox geeft ons bouwproject eveneens probleemloos weer.

Zodra je site af is, kun je hem via het laatste menu tijdelijk hosten via Adobe om aan collega’s te laten zien. Een simpele registratie bij de Adobe Business Catalyst-dienst volstaat. Na een proefperiode zullen ontwerpers Adobe kunnen betalen om de site te blijven hosten. Je kunt met de code natuurlijk ook bij een andere webhoster terecht.

Geslaagd voor examen
We testen onze site met de validator van W3C en krijgen te horen dat hij is geslaagd voor het HTML 5-examen. Als je een gebouwde site zelf wilt hosten, pas dan wel op dat je hem niet neerplant op een bestaand domein. Muse overschrijft bestaande code, waardoor we een oud experiment per ongeluk vernietigen.

Muse tilt het snel in elkaar flansen van een website naar een nieuw niveau, maar het is nog te vroeg om er onze voornaamste websitebouwer van te maken. Daarvoor zijn er meer sjablonen en actieve inhoud nodig.

Ook als je geen designervaring hebt, is Adobes nieuwste waarschijnlijk niet voor jou geschikt. Voor de ontwerper die zijn neus ophaalt voor HTML-code is het echter ideaal. Omdat dit echter nog maar een bèta is, zonder officiële naam, kan Muse het nog ver schoppen.

Adobe Muse
Prijs: Gratis (november 2011)

PRO: flexibel website- en paginadesign; aantrekkelijke interface; previewen van sites en gratis tijdelijke hosting.
CONTRA: geen sjablonen; niet genoeg widgets voor actieve webcontent; soms weinig intuïtief.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business