Nieuws

Om de 15 km een gps-mast voor de boeren

Op het Vlaamse platteland worden momenteel om de 15 kilometer zendmasten geplaatst voor een nieuwe generatie hightech tractoren. “Die maken contact met gps-satellieten en kunnen zo op hun eentje een veld bewerken. Tot op 2 centimeter nauwkeurig”, zegt Lode Vande Vyvere van fabrikant New Holland.

“Concreet gaat het om een zestigtal masten”, legt Steven Schoonians van New Holland uit. “Ze zijn tot veertig meter hoog, zien eruit als de gsm-masten en komen er vooral in Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en ook een stuk van Henegouwen. De plaatsen in ons land waar je de meeste akkerbouw vindt.”

Kaarsrecht tuffen
Momenteel staan er al 48 masten en die worden druk gebruikt. “We hebben reeds 156 van die tractoren verkocht in ons land”, zegt Vande Vyvere. "Ze zijn stuk voor stuk uitgerust met een zogenaamd landbouwprecisiesysteem. Met hulp van gps-satellieten wordt de exacte locatie van een tractor bepaald en nadien opgevolgd.”
“De technologie, waar ook de KU Leuven aan meewerkte, zorgt er dan voor dat de machine lijnrecht over het veld tuft, op het einde van een rij de perfecte bocht neemt en telkens evenwijdig met de vorige zaailijn blijft rijden. Is er een afwijking van twee centimeter, dan draaien de wielen vanzelf om bij te sturen. De boer, die moet niet ingrijpen. Hetzelfde kan ook voor ploegen, sproeien, bemesten, maaien,…”

En dat voor de prijs van 25.000 euro voor het systeem en nog eens 100.000 voor een tractor. “Veel geld? Niet als je er rekening mee houdt dat je met onze technologie tien procent meer uit een akker haalt. Want door uiterst evenwijdig en precies te zaaien, kunnen er meer rijen met plantjes op een veld. Optimaal gebruik van de oppervlakte dus.”

“En we gaan nog een stap verder. Onze technologie perfectioneert ook de oogst. Bij het rooien van aardappelen telt speciale meetapparatuur bijvoorbeeld wat de opbrengst is per stukje akker. Ziet dat systeem dat je in een hoekje beduidend minder aardappelen hebt dan op de rest van het veld, dan worden die gegevens bewaard voor het volgende seizoen.

Gaat de boer dan bemesten, dan stuurt het systeem op exact die locatie een signaal dat er daar meer mest moet worden gestrooid. Iets wat ook werkt bij onkruidbestrijding. Op plaatsen waar de technologie het voorgaande jaar meer onkruid telde, zal er automatisch harder worden gesproeid.”

Altijd mét bestuurder
Volgens Vande Vyvere zal over enkele jaren de helft van onze landbouwers met een dergelijk systeem rondrijden. “Wel zullen ze altijd in de tractor moeten blijven zitten, want momenteel mag je volgens de wet geen tractoren op hun eentje laten rondrijden op een akker.”

“Waar we wel aan werken, zijn machines die autonoom een andere kunnen volgen. Zo rijdt er één maaidorser op het veld en rijdt er een tweede automatisch schuin achter hem aan. Op die manier maai je twee stroken met eigenlijk maar één bestuurder. Dat is een technologie waar we hoog op inzetten. In ons researchcenter in Zedelgem namen we daarvoor dit jaar zeventig ingenieurs in dienst en volgend jaar komen er daar nog eens vijftig bij.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business