Nieuws

Acht tips om online muziek te ontdekken

Vroeger luisterde je naar de radio om nieuwe muziek te ontdekken, maar helaas hoor je daar tegenwoordig altijd maar dezelfde hits. Gelukkig is het internet één grote muziekbron.

Tip 1: Stemmingmakerij
Ben je in een bepaalde muziekstemming? Gelukkig kan een aantal onlinediensten je hier eenvoudig mee helpen. Musicovery en Stereomood maken afspeellijsten aan op basis van gemoedstoestanden.

Stereomood is wat specifieker en gebruikt termen als relaxed, dromerig of energiek, terwijl je bij Musicovery via een raster kunt bepalen of je in een nostalgische, dromerige bui bent of juist op zoek bent naar duistere, emotionele muziek.

Tip 2: Laat je bedienen
Het nadeel van onlinestreamingdiensten is dat je zelf moet zoeken naar je muziek, terwijl je bij onlineradiostations er dan weer op moet vertrouwen dat de eigenaren wel in staat zijn een behoorlijke mix in elkaar te draaien.

De leden van 8tracks zijn dol op het in elkaar steken van mixtapes, die je kunt doorzoeken op genre en gebruikerswaarderingen. Er is ook een mobiele app beschikbaar voor iOS en Android. Het enige nadeel is dat je maar een beperkt aantal keren een nummer kunt overslaan in een mix, dus kies je dj goed.

Tip 3: Vraag het de experts
Als je een deskundig advies wilt over nieuwe muziek zijn er meer dan voldoende gespecialiseerde sites en blogs te vinden die je van de laatste hype op de hoogte kunnen brengen. Uiteraard zijn ook muziekfora een goed beginpunt. Het Nederlandse Musicmeter en op internationaal gebied Pitchfork en Stereogum zijn goede keuzes, maar vergeet ook zeker niet om op Amazon.com te kijken.

Deze winkelsite laat zijn gebruikers recensies schrijven en lijstjes maken. Ze tonen bovendien wat klanten die een bepaald album hebben aangeschaft nog meer kochten. Ten slotte is Hype Machine een geweldige bron, omdat het duizenden blogs overal ter wereld in de gaten houdt en de best gewaardeerde nummers in een ranglijst plaatst.

Tip 4: Hoe heet dat nummer?
Hoor je op televisie een liedje dat je maar niet kunt plaatsen? Met de mobiele app Shazam kun je onmiddellijk de titel opzoeken, zodat je het kunt downloaden en aanschaffen. Handig voor hits die je al lang was vergeten, maar nog veel beter voor muziek die je nog niet kende en dolgraag wilt leren kennen.

Shazam werkt op elk mobiel platform en is gratis voor een beperkt aantal zoekopdrachten. Soundhound is een goed gratis alternatief, dat je bovendien de mogelijkheid geeft om een liedje dat je wilt kennen in je smartphone te zingen of neuriën.

Tip 5: Livenostalgie
Soms is het beter nieuwe muziek te laten voor wat het is, en de muziek die je al kent op een andere manier te ontdekken. Wolfgang’s Concert Vault specialiseert zich in liveconcertopnames, zowel beeld als geluid, en koppelt een verbijsterend groot archief aan de verkoop van leuke verzamelaarsitems als posters, shirts en foto’s. De toegang is gratis en het is ook mogelijk om materiaal te downloaden.

Tip 6: Relevante radio
Spotify, een populaire streamingdienst die in vrijwel heel Europa verkrijgbaar is, heeft een radiofunctie aan boord, maar die werkt lang niet zo goed als we zouden willen. Met hulp van Echofi, een onlinedienst waarvan de API gekoppeld is aan Spotify, bouw je radiokanalen aan de hand van zelf ingevoerde artiesten. Zo hoef je niet meer voortdurend een nummer over te slaan omdat het niet aan je smaak voldoet.

Tip 7: Blader door muziekvideo’s
Onlinemuziekdiensten schieten als paddenstoelen uit de grond, maar veel mensen vergeten dat YouTube inmiddels een van de grootste muziekbibliotheken op aarde heeft. Muziekvideo’s, fotocollages met achtergrondmuziek en zelfgemaakte eerbetonen worden dagelijks met honderden tegelijk toegevoegd. En dankzij het YouTube-algoritme krijg je voortdurend gerelateerd materiaal in beeld.

Een tijdrovende, maar bijzonder bevredigende manier voor het vinden van oud en nieuw talent. Vergeet ook vooral YouTubes discofunctie niet, die een afspeellijst samenstelt op basis van een door jou uitgekozen nummer of artiest.

Tip 8: Slimme jukeboxen
De meeste pc-gebruikers hebben wel een of andere mediaspeler op het bureaublad staan. Maar wist je dat sommige exemplaren je eenvoudig kunnen helpen met het uitbreiden van je mp3-verzameling? Songbird, een muziekbeheerder die is gebouwd op dezelfde technologie als Firefox, kan via plug-ins onder andere mp3’s, suggesties en muziekvideo’s importeren, zonder dat je het web op moet.

Een andere speler, Tomahawk, gaat nog een stapje verder. Het scant de muziek op je computer en bouwt daar een gigantische afspeellijst van. Je kunt ook afspeellijsten importeren, samenstellen of automatisch genereren. Bovendien is het mogelijk om playlists af te halen bij een gigantische hoeveelheid webdiensten, zodat je nooit meer beperkt bent tot een bepaalde dienst of programma.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business