Nieuws

Wie is de man achter megaupload.com?

De website megaupload.com en achttien andere domeinen van Mega werden offline gehaald, en oprichter Kim Dotcom werd gearresteerd. Wie is de man achter Mega?

Kim Schmitz werd in 1974 in het Duitse Kiel geboren, maar veranderde zijn naam legaal naar Kim Dotcom. Hij is het meest bekend als oprichter, voormalig topman en hoofd innovatie van Mega, het bedrijf achter onder andere Megaupload. Voor hij echter bekendheid verwierf als zakenman stond hij al bekend als een computercrimineel en werd hij veroordeeld voor creditcardfraude, hacking en handel met voorkennis.

Megakar
In 1994 richtte Schmitz het computerbeveiligingsbedrijf Dataprotect op. In 1999 presenteerden Dataprotect en IVM engineering de Megacar, een Mercedes-Benz die zestien gsm-modules had om mobiel breedbandinternet te leveren.

Met die Megacar deed Schmitz, of Dotcom, in 2001 mee aan de bekende Gumball-race. Verschillende andere deelnames in de volgende jaren zouden nog volgen. Uit de filmpjes van die race blijkt dat Dotcom niet de meest sympathieke Duitser is:

In 2001 kwam Dotcom in de media als oprichter van het in Hongkong gebaseerde investeringsbedrijf Trendax. Het bedrijf beweerde artificiële intelligentie te gebruiken om de investeringen maximaal terug te betalen. In werkelijkheid had Dotcom niet eens een licentie om het bedrijf te starten.

Een onderzoek vond Schmitz in zakenbestanden uit Hongkong, onder de naam Kim Tim Jim Vestor. Hij had zogezegd een Fins paspoort en handelde als directeur van verschillende Mega-bedrijven, waaronder Megaupload Limited en Megarotic Limited.

Megalied
In december 2011 gaf Schmitz’ Mega zijn ‘Megaupload Song’ vrij, waarin sterren als Kanye West, Will.I.Am, Jamie Foxx, P. Diddy en Alicia Keys hun voorliefde voor de website bezingen.

De Universal Music Group reageerde door de clip offline te halen van YouTube en andere websites. Schmitz klaagde UMG prompt aan, omdat zij de rechten op het nummer niet hebben. In een verklaring schreef UMG dat het een overeenkomst heeft met YouTube, waardoor UMG video’s waarin hun artiesten voorkomen offline kan laten halen. YouTube ontkende dit, en de video kwam weer online.

Arrestatie
De website megaupload.com en andere domeinen van het bedrijf werden echter gesloten en offline gehaald op beschuldiging van illegale praktijken. Twee bedrijven, Megaupload Limited  en Vestor Limited, werden aangeklaagd op 5 januari van dit jaar.

Volgens de klacht doen de bedrijven aan racketeering, georganiseerde afpersing, en plannen ze samen de regels van het auteursrecht te breken. Verder wilden de bedrijven geld witwassen en hosten ze ettelijke illegale bestanden.

Naast oprichter Kim Dotcom werden nog zes andere leden van de Mega-’samenzwering’ aangeklaagd:

  • Finn Batato, Mega’s hoofd van marketing; burger en inwoner van Duitsland
  • Julius Bencko, Mega’s Slovaakse grafisch ontwerper
  • Sven Echternach, Mega’s Duits hoofd van ontwikkeling
  • Mathias Ortmann, de Duitse technische officier en medeoprichter van Mega
  • Andrus Nomm, programmeur en hoofd softwareontwikkeling uit Estland
  • Bram van der Kolk, een Nederlander die programmeer- en netwerkproblemen overzag.

Dotcom, Batato, Ortmann en Van der Volk werden gearresteerd in Nieuw-Zeeland; Bencko, Echternach en Nomm zijn voorlopig nog op vrije voeten.

De personen in de aanklacht kunnen tot twintig jaar cel krijgen voor racketeering, vijf jaar voor de klacht dat ze planden de auteursrechtenwetten te schenden, twintig jaar voor de samenzwering om geld wit te wassen en vijf jaar voor elke klacht van criminele inbreuk op de copyrightwet.

Bovendien namen de autoriteiten zo’n 50 miljoen dollar aan activa in bezit, waaronder Dotcoms uitgebreide autocollectie met daarin onder andere een Rolls Royce Phantom Drophead Coupe en andere luxe-auto"s.

Toch spreekt de Electronic Frontier Foundation, die vrije meningsuiting en digitale rechten verdedigt, haar angst uit. “Dit soort internationale juridische procedures stellen een beangstigend voorbeeld”, schrijven ze in een verklaring. “Als de VS een Nederlandse burger in Nieuw-Zeeland kan arresteren, wat zal er dan nog volgen?"

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business