Nieuws

iTunes installeren zonder rommel

Wie iTunes installeert, krijgt een hele hoop rommel die hij misschien niet nodig heeft op zijn schijf. Dat kun je vermijden door het installatiebestand van overbodige bagage te strippen.

De kans dat iTunes vroeg of laat je pad kruist is vrij groot. Omdat je een Apple-product moet synchroniseren bijvoorbeeld, of gewoon omdat je je huidige mediaspeler even beu bent. Ik wissel bijvoorbeeld elke paar maanden tussen Windows Media Player en iTunes, omdat ik na die tijd gefrustreerd raak door de beperkingen van de een dan wel de ander.

Als je iTunes installeert, krijg je er echter een hoop zaken bij waar je wellicht niks mee doet, maar die wel ruimte innemen op je computer. Gelukkig kan je het installatiebestand uitkleden en alleen de dingen installeren die je nodig hebt.

[related_article id=”158256″]

iTunes downloaden
Op het moment van schrijven zit Apple aan iTunes 10.5, waarvan je het installatiebestand kan downloaden door op itunes.com op de Free Download-knop te drukken. De website detecteert normaal gezien automatisch of je een 32- dan wel een 64-bit-besturingssysteem hebt.

iTunes downloaden

Je moet onder Location alleen nog maar Netherlands aanstippen en op Download Now drukken om het installatiebestand binnen te halen. Zodra dat voltooid is moet je er voor één keer eens niet op dubbelklikken om de installatiewizard te openen. Want dan zal iTunes zoals gewoonlijk geïnstalleerd worden, met alles erop en eraan. 

Installatiebestand uitpakken
Het bestand iTunessetup.exe (in mijn geval iTunes64setup.exe) bevat zes afzonderlijke installatiebestanden, die allemaal in volgorde afgewerkt worden. In deze cursus ga ik alleen de onderdelen installeren die ik nodig heb.

Daarvoor moet je de exe eerst even uitpakken. Ik gebruik daar het gratis 7-Zip voor. Heb je zo’n tooltje op je pc, dan kun je rechtsklikken op de exe en het bestand uitpakken. In de nieuwe map zie je dan zes bestanden staan, waaronder iTunes64.msi (in mijn geval), applesoftwareupdate.msi en setupadmin.exe. Die laatste is de overkoepelende installer, die je dus niet nodig hebt.

Installatiebestand uitpakken

Onmisbare onderdelen installeren
Welke onderdelen van het installatiepakket je nodig hebt, hangt af van wat je precies wil doen. Twee zijn echter altijd onmisbaar: iTunes.msi (of iTunes64.msi) en appleapplicationsupport.msi. De eerste is iTunes zelf, de tweede heb je nodig om iTunes (en QuickTime) te doen werken.

Ik installeer eerst appleapplicationsupport.msi en daarna iTunes64.msi. Wil je jezelf wat klikwerk besparen, dan kan je de installatie ook in zogenaamde unattended mode uitvoeren. Met een druk op de Windowstoets+r haal je het uitvoeren-kadertje tevoorschijn.

Maak het invoervak leeg en sleep het installatiebestand er naartoe, zodat het hele pad gekopieerd wordt. Voeg er achteraan een spatie en /passive aan toe en druk op ok. Nu hoef je tijdens de installatie zelf niet meer in te grijpen. Dit kun je voor beide installers doen.

Onmisbare onderdelen installeren

Wat met Bonjour?
Nu blijven er nog drie installers open, als je de overkoepelende exe niet meetelt. Bonjour.msi (of bonjour64.msi) is de meest controversiële, aangezien er in het verleden al heel wat veiligheidsproblemen met deze dienst zijn opgedoken. Als je bonjour niet nodig hebt, installeer je het dus beter niet.

Wanneer dan wel? Als je meerdere iTunes-bibliotheken wil delen in je netwerk moet Bonjour op elke pc geïnstalleerd zijn. Ook wanneer je een Apple TV hebt, een printer aan een airPort of de airPlay-functie van je draadloze speakers wil gebruiken, komt bonjour eraan te pas. En wil je iTunes bedienen van op je smartphone, dan heb je Bonjour ook nodig.

Installeer je de dienst niet, dan zal iTunes één keer een foutmelding tonen, maar die kan je negeren.

Wat met Bonjour?

Voor alles met een aanraakscherm
Nu heb je nog applemobiledevicesupport.msi (of applemobiledevicesupport64.msi), dat niet geheel onverwacht zorgt voor de ondersteuning van mobiele apparaten. Neem dat met een korrel zout: normaal gezien is dit onderdeel enkel nodig als je een iPhone, iPad of iPod Touch wil activeren en/of synchroniseren.

Apple-toestellen met een aanraakscherm dus, al heb ik dit niet kunnen testen met een iPod Nano. Heb je geen van die toestellen, dan installeer je dit onderdeel dus beter niet. Krijg je toch problemen, dan kun je het achteraf immers nog altijd toevoegen. Zowel bonjour als mobiledevicesupport kan je overigens ook in unattended mode installeren, net zoals de onmisbare onderdelen.

Voor alles met een aanraakscherm

Updates
Het laatste installatiebestand in iTunessetup.exe is applesoftwareupdate.msi. Die zal je bij elke programma-update komen lastigvallen met een melding, waarbij hij je in één moeite andere Apple-software (zoals de browser Safari) zal proberen aan te smeren. Dit pakket heb je niet nodig, aangezien er in iTunes zelf ook een updatechecker zit.

Je hoeft maar op Help, Zoeken naar updates te klikken om te kijken of er al een nieuwe versie beschikbaar is. als dat het geval is, haal je hem niet binnen via iTunes, maar via de website. Zo kan je opnieuw alleen de onderdelen installeren die je nodig hebt.

Updates

Verwijderen
Heb je iTunes al op de traditionele manier geïnstalleerd en wil je de overbodige componenten verwijderen? Dat kan, want je vindt ze allemaal apart in de lijst met software die je via het configuratiescherm van Windows kan bereiken. In Windows 7 klik je op de Start-knop, vervolgens op Configuratiescherm en dan op Programma"s en onderdelen.

In de lijst kan je dan bijvoorbeeld Apple Software Update aanklikken en bovenaan op Verwijderen drukken. Wil je Apple Mobile Support of Bonjour verwijderen, dan moet je eerst de bijhorende service stoppen. Anders zal je na het verwijderen je computer moeten herstarten.

Daarvoor klik je in het configuratiescherm op Systeembeheer en vervolgens op Services. Zoek naar Apple Mobile Device of Bonjour en klik op Service Stoppen.

Verwijderen

Twee overbodige services verwijderen
iTunes laat twee bestanden samen opstarten met je computer, wat voor vertraging kan zorgen. QTTask.exe kan je uit het opstartproces halen door in het configuratiescherm van Windows QuickTimE aan te klikken en het tabblad geavanceerd te openen.

Onderaan verwijder je daar het vinkje bij QuickTime-pictogram in systeemvak installeren. Om ook iTuneshelper.exe uit te schakelen, typ je in het zoekvak van het startmenu msconfig en open je het tabblad Opstarten. Ga op zoek naar ituneshelper.exe en verwijder het vinkje. Druk op Toepassen en sluit het venster met ok.

Twee overbodige services verwijderen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business