Nieuws

Patent op het web blijkt ongeldig

Webbedrijven als Google en Amazon winnen een rechtszaak van Eolas Technologies. Eolas klaagde de bedrijven aan omdat het zogenaamd een patent had op het interactieve web.

Een federale jury in Tyler, in Texas, had maar enkele uren nodig om te besluiten dat Eolas’ beweringen over het eigendom van het interactieve web ongeldig zijn. Dat schrijft Wired. Verschillende Amerikaanse bedrijven als Adobe, CDW, JCPenny, Staples en Yahoo trokken de echtheid van de beweringen ook in twijfel.

Eolas en de universiteit van Californië kwamen overeen dat ze 600 miljoen dollar in royalty"s verschuldigd waren door de webbedrijven, omdat zij patenten schonden die Eolas-oprichter Michael Doyle en twee co-uivinders in 1998 verkregen.

De universiteit van Californië, mede-eigenaar van de patenten omdat ze voortvloeien uit werk dat Doyle deed terwijl hij er werkte, en Eolas beweerde dat een reeks bedrijven de patenten schond door onlinevideo, zoeksuggesties en andere interactieve elementen aan te bieden op hun webpagina’s.

Dozijn bedrijven onder druk
Meer dan tien Amerikaanse bedrijven werden genoemd in het oorspronkelijke proces van 2009, waaronder Adobe Systems, Amazon, Apple, Blockbuster, Citigroup, eBay, Frito-Lay, Go Daddy, Google, J.C. Penney, JPMorgan Chase, Sun Microsystems, Texas Instruments, Yahoo en YouTube.

Andere bedrijven, zoals Office Depot, Rent-A-Center, Playboy en Oracle besloten een minnelijke schikking te treffen met Eolas en de universiteit.

Tim Berners-Lee, ‘vader van het internet’, getuigde eerder deze week dat de patenten een gevaar zouden betekenen voor het internet zoals we dat vandaag kennen. Berners-Lee was duidelijk blij met de uitspraak, en liet dat ook blijken op Twitter.

Microsoft trof schikking
Verschillende bedrijven werden de afgelopen jaren aangeklaagd door deze zogenaamde patententrol. De bekendste zaak was in 1999 tegen Microsoft. Toen beweerde Eolas dat Internet Explorer verschillende plug-ins en applets gebruikte die een patent schonden dat Eolas bezat.

Microsoft moest toen 521 miljoen dollar betalen, maar die beslissing werd herroepen in hoger beroep. De softwaregigant trof een minnelijke schikking, maar betaalde naar verluidt meer dan honderd miljoen dollar aan Eolas.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business