Nieuws

Hoe Windows 8 werkt

Het is geen geheim dat Windows 8 vooral draait om het verbeteren van de interface voor touchscreens en tabletcomputers. Maar dat betekent niet dat muis en toetsenbord aan de wilgen worden gehangen.

De aanraakinterface was voor het grootste deel klaar in de Developer Preview die in september uitkwam. Dat was logisch, want Microsoft wilde vooral ontwikkelaars op de Build-conferentie aanmoedigen om aanraak-apps te ontwikkelen voor de Metro-interface. Met de Consumer Preview krijgen de muis en het toetsenbord weer wat liefde en aandacht.

De aanraakinterface in Windows 8 draait helemaal om de schermranden. Veeg vanaf rechts om de Charms-balk te tonen, veeg vanaf links om tussen apps over te schakelen.

[related_article id=”161452″]

Als je een muis gebruikt, draait de interface helemaal rond de hoeken. Zet de muis in de linkeronderhoek en je vangt nog een glimp op van de begraven startknop. Door in die hoek te klikken, open je het startscherm.


Starthoek in Windows 8

Ik was in het begin in de war over dit nieuwe gedrag van Windows 8. Ik bewoog mijn muis naar de linkeronderhoek, waarop Windows een grafisch informatieveld toonde dat het startscherm voorstelt. Je kan niet op dit grafisch veld  klikken, want als je er met je muis heengaat, verdwijnt het weer. Maar je moet gewoon in de hoek klikken.

De linkerbovenhoek werkt hetzelfde, maar toont een postzegel van de volgende werkende app in de wachtrij (en daarbij wordt Windows Desktop als één app gezien.) Richt de muiscursor naar die hoek om hetzelfde effect te hebben als een veegbeweging vanaf links op het scherm.

De hoeken aan de linkerkant leiden ook naar een slim alternatief om tussen apps te schakelen. Beweeg de muis naar een hoek en laat hem dan langs de linkerkant van het scherm lopen. Die beweging opent een rij postzegels van geopende apps.


Schakelen tussen apps

Je kunt tussen elke app schakelen met een klik op de postzegel. Het toetsenbordcommando hiervoor is Windowsvlag+Tab.

Je kan trouwens nog steeds Alt+Tab gebruiken als je een uitgebreide lijst apps wil zien om tussen te schakelen. Het Charm-menu

De muispijl in de rechterhoek boven of onder toont een spookversie van de Charms-balk. Door langs de rechterschermrand te bewegen, verandert de kleur van de balk naar zwart en komen de labels van de iconen tevoorschijn.

De snelste manier om te zoeken is dus door met je muis tegen de rechterbovenhoek te knotsen, naar beneden te schuiven tot aan het zoekpictogram. Voor de instellingen start je in de rechteronderhoek en schuif je naar boven. De startknop in het midden heeft hetzelfde effect als de Windowsvlag op het toetsenbord.

Je kan natuurlijk ook toetsencombinaties gebruiken. Als iemand je ooit vertelt dat Windows 8 alleen zin heeft op een tablet of een ander toestel met touchscreen, kan je antwoorden dat Windows 8 meer toetsencombinaties kent dan enige voorganger. Volgens het Windowsteam heeft elke mogelijke combinatie van de Windowsknop met cijfers en letters een functie.

Hier zijn een paar snelkoppelingen in Windows 8 die de moeite waard zijn:

  • Windowsknop + C: Open de charms-balk
  • Windowsknop + I: Open de instellingen
  • Windowsknop + Q: Zoek apps
  • Windowsknop + F: Zoek bestanden
  • Windowsknop + W: Zoek instellingen
  • Windowsknop + punt: De huidige app naar de rechterkant schuiven (werkt niet op Belgisch toetsenbord)
  • Windowsknop + Shift + punt: De huidige app naar de linkerkant schuiven (werkt niet op Belgisch toetsenbord)
  • Windowsknop + komma: Toon de Windows-Desktop
  • Windowsknop + Z: Toon de app-balk voor Metro-apps.

Net zoals in de Developer Preview is het instellingenpaneel contextgebonden. Als je het instellingenicoon in de Charms-balk aanklikt, komt er een zwart paneel uit de rechterkant van het scherm geschoven. Instellingen van Windows 8

De zes pictogrammen onderaan tonen snel de huidige instellingen. Klik op volume of schermhelderheid en je ziet een schuifregelaar om beide aan te passen. De link naar ‘More PC settings’ voert je naar een controlepaneel in de Metro-stijl.

Opties boven aan het instellingenpaneel zijn specifiek voor de app waar je op dat ogenblik in werkt. In de mail-app kan je bijvoorbeeld accounts wijzigen en de permissies voor de mailmap zien.

De doorgetrokken lijn in het design is trouwens een van de grootste voordelen van het nieuwe appformaat. Je vindt bijvoorbeeld de instellingen van elke app op dezelfde plek met dezelfde handelingen.

De coolste nieuwe mogelijkheid van de interface zal je niet meteen ontdekken. Hoe sluit je immers een Metro-app of de desktop, die tegenwoordig ook gewoon een app is?

Microsoft beweert dat je geen behoefte meer hebt aan een taakbeheerder, want Windows 8 waakt over het geheugen- en processorverbruik van de Metro-apps.

Maar wat als je klaar bent met een app of je wil de desktop afsluiten? Beweeg dan de muis naar boven aan de app tot deze verandert in een pictogram van een hand (met een aanraakscherm moet je gewoon de bovenkant van de app vastpakken.)

Trek naar beneden en je app verkleint. Blijf doortrekken tot helemaal onder aan het scherm en de app verdwijnt.

Zoals zoveel nieuwe functies in Windows 8, zou ik je erover kunnen vertellen. Maar eigenlijk moet je het vooral zelf ervaren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business