Nieuws

Microsoft Surface: waarom hardware er weer toe doet

Microsoft heeft nog maar amper zijn Surface getoond vandaag of topman Steve Ballmer praat er al over hoe Microsoft nog meer hardware wil maken.

“Is het juist om te zeggen dat we meer hardware gaan maken? Natuurlijk wel. Als we een belangrijke opportuniteit zien om ergens het nieveau op te krikken, ja, dan springen we daarop”, zei Ballmer tegen de BBC.

Sinds wanneer is hardware weer cool? Jaren probeert men ons wijs te maken dat alle innovatie nu in de software zit. Dat de opkomst van de cloud betekent dat het er niet toe doet welke hardware je gebruikt omdat je toch toegang krijgt tot wat je nodig hebt.

[related_article id=”161452″]


Microsoft Surface: waarom hardware er weer toe doet

Toegegeven, hardware is een wegwerpproduct geworden in zakelijke omgevingen. En ja, browsergebaseerde apps zijn een standaardonderdeel geworden van onze technologiewereld. En toch, als we het hebben over smartphones, tablets en de desktop, dan is de hardware die we gebruiken belangrijker dan ooit.

Microsoft heeft al hardware gemaakt met de Zune, Kin-telefoons en de Xbox (zeg nu zelf, één succes op drie is toch niet slecht), dus dit is geen revolutie. Of Microsoft ooit telefoons wil maken, dat valt nog te bezien, maar Ballmer heeft wel aangegeven hoe het landschap van concurrenten is veranderd.

Veel hiervan is een antwoord op Apple en in mindere mate op Amazon en Google en de producten en diensten die ze maken.

Mobiele revolutie
Voor een lange tijd kon Microsoft achterover leunen als het op hardware aankomt. Dat kwam omdat wat de hardware ook was, er draaide altijd Windows op.

Het opkomende succes van tabletcomputers en smartphones (en van de ‘bring your own device’-rage) maakt dat die relaxte houding meer leek op een veel te trage reactie op de veranderende omstandigheden.

De iPad, Kindle Fire en Chromebooks, plus de iPhone en een aantal Androidtoestellen tonen dat harware er nog steeds toe doet. Heb je de controle over de hardware die consumenten gebruiken, dan kan je van daaruit een heel ecosysteem uitbouwen, of het nu gaat om muziek, boeken, films of apps.

Controleer je de hardware, dan controleer je de portefeuille.

Microsoft heeft het gevecht om het besturingssysteem gewonnen, maar het slagveld is opgeschoven, terug naar de hardware. Dat is waarom er zoveel afhangt van het succes van de Surface en de hardware die in zijn zog volgt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business