Nieuws

De top vijf Linux- en openbronsoftware-verhalen in 2013

Linux, openbronsoftware en de openbronaanpak wonnen in alle stilte fiks terrein in 2013.

Linux is al lang heer en meester in specifieke domeinen als supercomputers. Maar in 2013 begon het OS en de openbronmethode om software te ontwikkelen ook andere IT-domeinen te domineren, van auto’s tot de cloud en de consumentenmarkt. Voor een groot deel is die indrukwekkende opmars te danken aan Android en Chrome OS.

Hier is een eigenzinnige top vijf van nieuwe ontwikkelingen. Van sommige zal je nog nooit gehoord hebben, maar geloof me, de komende jaren zullen ze hun rol prominent gaan spelen. Hoe je computers ook gebruikt, op een bepaald moment ga je Linux en openbronsoftware gebruiken.

[related_article id=”158662″]

1) Openbronsoftware is overal

Het is tegenwoordig zeldzaam dat ontwikkelaars géén openbronsoftware maken. Zelfs Microsoft doet tegenwoordig mee, met Node.js, een framework dat op Javascript draait. Microsoft draagt tegenwoordig zelfs bij aan de ontwikkeling van Linux zelf.

Wat ook opmerkelijk is, is hoe bedrijven van allerlei pluimage zich verenigen onder de paraplu van The Linux Foundation om hun inspanningen op het gebied van openbronsoftware te coördineren.

Alleen al in 2013 verenigde de Linux Foundation de AllSeen Alliance for the Internet of Things, OpenBEL voor openbron biologisch onderzoek, OpenDaylight, voor haast alle SDN (software defined networking)-bedrijven en Open Virtualization Alliance en Xen Project voor KVM- en Xen-virtualisatie.

En het gaat verder dan The Linux Foundation. Het Open Computer Project van Facebook bracht de openbron-filosofie naar het datacenter. Juniper en Contrail hebben hebben hun eigen visie op openbron-SDN. En Apache blijft werken aan projecten als Hadoop voor Big Data en Lucene en Soir voor zoeken.

Wat deze projecten gemeen hebben, is dat ze oude vijanden samen laten werken. De betrokken bedrijven doen dit niet omdat openbron iets ‘magisch’ is of politiek correct. Ze doen het omdat ze denken dat ze zo de beste software kunnen ontwikkelen tegen de beste prijs. Als je het pragmatisch bekijkt: deze ondernemingen hebben besloten dat het zinvoller is om gemeenschappelijke openbronsoftware te delen dan zelf eigen, gefragmenteerde software in mekaar te sleutelen. 

2) De opmars van de Chromebook

Je kan er over discussiëren hoe populair ze nu echt zijn, maar het is duidelijk Chromebooks snel veel nieuwe fans winnen.

Dell, de laatste grote OEM die nog geen Chromebooks had, zet die situatie recht begin 2014. De Koreaanse gigant LG brengt een nieuw soort Chromebook uit: de Chromesbase, een ‘all-in-one’ (AIO) met een 21,5 inch display in 1920 x 1080 HD-resolutie.

Het lijkt er ook op dat Android op je bureaublad zal opduiken. Volgens geruchten zouden de eerste ‘PC Plus’-machines op komst zijn: laptops met zowel Windows 8.1 als Android. De eerste machines worden in januari, op de komende CES in Las Vegas, onthuld.

Nu Windows 8.1 moeite heeft om marktaandeel te veroveren en Microsoft met zijn Surface-machines rechtstreeks in concurrentie gaat met zijn partners, is het geen verrassing dat ook niet hardcore Linux-adepten interesse gaan krijgen voor dit OS als besturingssysteem voor hun basismachine.

3) SteamOS: Spelletjes spelen op Linux

Maar de echte ommekeer in desktop-machines is waarschijnlijk nergens zo zichtbaar als bij het spelletjesbedrijf Valve, dat SteamOS heeft uitgebracht. Dit OS, gebaseerd op Debian, is primair ontworpen om videospelletjes op de pc te spelen.

Net zoals die andere bedrijven die Linux hebben ontdekt, doet Valve dit niet omdat ze vanbinnen helemaal warm worden van Linux (nu ja, dat misschien ook wel, maar dat is niet de belangrijkste reden). Nee, Valve ontwikkelde zijn eigen vorm van Linux en bracht eigen Linux-spelconsoles (de Steam Machines) uit omdat “Windows 8 een ramp is voor iedereen in de pc-wereld”. Net dat waren de woorden van Gabe Newell, de miljardair die aan het hoofd staat van Valve.

Wat Valve betreft, is Linux de toekomst van de computer.

4) De Cloud: Linux overal

Over de opmars van Linux op de pc valt te twisten. De opmars van Linux in de cloud is daarentegen overduidelijk. Met uitzondering van Azure van Microsoft gebruiken alle grote cloudproviders (Amazon EC2, Google Compute Engine, de diverse OpenStack-implementaties) allemaal Linux en openbronsoftware. Wie wil kan zelfs Ubuntu, CentOS, SUSE Linux Enterprise Server en OpenSUSE draaien op Azure, allemaal vanwege de grote vraag daarnaar.

Als je binnenkort de cloud zal gebruiken – en die kans is behoorlijk groot – zal je Linux gebruiken. Zo simpel is het.

5) Android dominant op smartphones

Nog afgezien van de desktop-pc, is Linux nu al het dominante platform in consumenten-IT. En dit dankzij Android op de smartphone. Android heeft een stevige voorsprong uitgebouwd op Apples iOS. Medio dit jaar schoot het marktaandeel van Android-tablets voorbij dat van de iPads. Android is nu het grootste mobiele OS. De enige relevante vraag is nog wie op de derde plaats komt, na Android en iOS.

Nu de populariteit van pc’s er op achteruit gaat, is het zelfs goed mogelijk dat Android het grootste OS wordt van alle platformen. 

Zo zie je maar, in een jaar waar er geen echt ‘grote’ Linux-verhalen waren, zijn Linux en openbron gegroeid als kool. Jim Zemlin van The Linux Foundation verklaarde eerder al dat 2013 het jaar was van ‘Linux op alles’.

Hij had gelijk. En in 2014 zal dat niet anders zijn. 

2013Androidchromebooklinuxnieuwsopenbronoverzichtsteam

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken