Nieuws

Na het internetcafé komt het 3D-printercafé

Buenos Aires en Berlijn zijn de thuissteden van de allereerste 3D-printercafés ter wereld. Een hype, of een zakenmodel voor de toekomst?

Een café annex 3D-printerfarm annex co-workingruimte. Het klink misschien raar, maar het zou wel eens het cybercafé van de toekomst kunnen worden.

Het 3DLab Fab&Café in Buenos Aires is zo’n nieuwe hybride zaak. Rodrigo Pérez Weiss opende in augustus vorig jaar zijn café, waar klanten zowel terecht kunnen voor een pizza of cocktail als om een prototype te printen met de aanwezige 3D-printers. Op dat moment het eerste in zijn soort ter wereld.

Ondertussen is het 3DLab Fab&Café een succes en denkt Weiss erover om zijn franchise uit te breiden naar de rest van de wereld. Tegen het midden van dit jaar wil hij cafés hebben draaien in Mexico City en Paraguay, en ook verdere bestemmingen als Moskou en Israël zitten in de pijplijn.

Weiss is ook niet langer de enige ter wereld met zo’n 3D-printercafé: in Berlijn vind je vandaag ook Dimension Alley, dat door medeoprichter Norma Barr bestempeld wordt als "function café".

Barr is ervan overtuigd dat dit soort 3D-cafés de spirituele opvolgers zijn van copytheken en internetcafés, maar dat ze een langer leven beschoren zullen zijn dan die uitstervende rassen. “3D-printshops zullen blijven bestaan omdat niet iedereen thuis een 3D-printer zal bezitten die het volledige gamma gewenste materialen aankan.”

Bovendien zijn de huidige 3D-printers ook nog erg onderhevig aan kleine defecten en opstoppingen, waardoor je een zekere technische know-how en een collectie reservestukken nodig hebt als je de boel draaiende wil houden. De machines zelf worden dan wel goedkoper, dat wil voorlopig nog niet zeggen dat ze erg gebruiksvriendelijk zijn. 3D-printercafés zouden dus wel eens de perfecte tussenoplossing kunnen vormen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business