We hebben Windows 8.1 Update nog maar net achter de kiezen of Microsoft plant al een volgende grote update. Die zal er eerder vroeger dan later aankomen.

Microsoft is een nieuwe grote update voor Windows 8.1 aan het klaarstomen die nog dit jaar beschikbaar zal worden gemaakt.

Volgens de Russische lekker WZor zou de update in september worden gelost. Bronnen van ZDNet-collega Mary Jo Foley spreken over augustus. Hoe dan ook ziet het er naar uit dat de nieuwe update ongeveer een half jaar na de lancering van Windows 8.1 Update zal verschijnen.

 

De nieuwe update – laten we hem voorlopig Windows 8.1 Update 2 noemen – zou onder meer het nieuwe startmenu kunnen introduceren, dat we reeds te zien kregen tijdens Microsofts ontwikkelaarsconferentie Build 2014 eerder deze maand.

Terwijl Microsoft vroeger elke twee tot drie jaar een nieuwe versie van Windows uitrolde, sluit het tempo nu nauwer aan bij een jaarlijkse cyclus. Maar Microsoft lijkt dat tempo nog verder te willen opdrijven. Dat zeggen ook de bronnen van Foley. Het Windows-team zou naar verluidt worden aangemoedigd om zoveel mogelijk klaar te spelen op korte tijd, om het resultaat vervolgens binnen enkele maanden op het publiek te kunnen loslaten.

Vermoedelijk heeft de voelbare nood om Windows 8 te “herstellen” daar iets mee te maken. Windows 8 was zo’n radicale breuk met het verleden, dat veel gebruikers haast onmiddellijk afhaakten, soms zelfs zonder het OS een eerlijke kans te geven. Bovendien maakte de focus op bediening via aanraking het besturingssysteem minder gebruiksvriendelijk voor bediening via muis en toetsenbord. Sinds de lancering werden al heel wat pijnpunten aangepakt – niet in het minst in de recente Windows 8.1 Update – maar met name bij zakelijke gebruikers blijft de adoptie voorlopig nog altijd beperkt.

Naast deze “kleinere” updates op korte termijn, blijft Microsoft ook nog een langere updatecyclus voor grote nieuwe versies aanhouden. De volgende nieuwe versie, Windows 9, zou momenteel gepland staan voor de lente van 2015.