Nieuws

Minichip voor smartphones projecteert hologrammen

Ostendo Technologies heeft negen jaar gewerkt aan een minichip om hologrammen te projecteren. De 2D-versie verschijnt begin 2015, de 3D-versie volgt vrij snel daarna.

In de toekomst hoef je voor virtual reality niet langer een mega-apparaat op je hoofd te zetten. Stel het je meer voor als in een lege kamer stappen en dan plotsklaps levensgrote 3D-beelden zien van mensen en meubels. Of dat je naar je smartwatch kijkt en dat er een virtueel object boven zweeft, zoals de holografische Princess Leia die door R2-D2 wordt geprojecteerd in Star Wars.

De weg naar deze toekomst zou zomaar in Carlsbad, Californië kunnen liggen. Daar heeft Ostendo Technologies de afgelopen negen jaar stilletjes gespendeerd aan het ontwikkelen van miniatuurprojectors. Deze zenden heldere videobeelden uit en verzorgen 3D-beelden voor smartphones en grote schermen zonder dat je een speciale bril op hoeft.

[related_article id=”161563″]

Grote machines en spiegels
Andere bedrijven hebben laten zien dat ze zwevende beelden kunnen projecteren die op hologrammen lijken, maar hiervoor hebben ze vaak grote machines nodig die spiegels gebruiken om het licht op een bepaalde manier te kaatsen. Vaak lopen zij ook tegen een beperkte kijkhoek aan.

Neem bijvoorbeeld het levensgrote beeld van wijlen de rapper Tupac Shakur, te zien op het podium van Coachella in 2012. Dat was een combinatie van computergraphics en een videoprojectie die afhankelijk was van visuele effecten die al sinds het begin van de negentiende eeuw bekend zijn.

Klein maar fijn
De projectors van Ostendo zijn daarentegen niet veel groter dan een tictac. Het geheel wordt aangedreven door een computerchip die de kleur, helderheid en hoek van elke straal kan bepalen.

Een chipset, klein genoeg om in een smartphone te passen, is in staat een video te projecteren op een oppervlak met een diagonaal van 122 centimeter. Een serie van chips is tot veel grotere en complexere projecties in staat.

De eerste editie van de chip, die gepland staat voor begin volgend jaar, projecteert enkel nog maar 2D-beelden. De tweede versie, die snel volgt, heeft een holografische functionaliteit volgens Ostendo"s CEO Hussein S. El-Ghoroury.

Nog veel te winnen
“Op het gebied van beelden en projecteren kunnen we nog veel winnen”, zegt Dr. El-Ghoroury, die in 1998 mobiele chipmaker CommQuest verkocht voor pak hem beet 250 miljoen dollar in geld en aandelen. “Door de jaren heen is de rekenkracht van apparaten flink toegenomen en netwerken hebben een betere bandbreedte, maar wat nog mist is de vooruitgang in het weergeven van beelden.”

Ostendo, dat reeds contact heeft gelegd met meerdere grote smartphonefabrikanten, verwacht dat het eerste apparaat met een 2D-projector voor de zomer van 2014 zijn weg naar de consument vindt. Met een lens eraan verbonden is het kleine dan een halve kubieke centimeter, vergelijkbaar met de camera in een iPhone.

Tevens verwacht Ostendo in de tweede helft van 2015 te beginnen met de productie van de tweede versie van de chip met 3D-technologie. De prijs voor de consument komt rond de 30 dollar te liggen, schat het bedrijf in.

In de toekomst alles in 3D
Dr. El-Ghoroury geeft aan dat het bedrijf het 3D-product verder moet verbeteren. Het plan is om de pixels het verkleinen om een hogere resolutie te bereiken. Het eindelijke doel, de visie, is om overal waar schermen nodig zijn te werken met chips van Ostendo. Of het nu gaat om een 3D-televisie zonder bril, een smartwatch of een tafel die holografische beelden kan projecteren.

Wat gebeurt er in een wereld waar 3D en virtual reality overal zijn? Dr. El-Ghoroury voorspelt dat de relatie tussen mensen en technologie verandert. Daarnaast zorgt het voor een golf van mogelijkheden, vergelijkbaar met de introductie van de iPhone. “Stel je voor dat alles in 3D naar je toe komt. Al je boodschappen, al je games en op alle manieren waarop je informatie zoekt”, besluit hij.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business