Nieuws

Wifi zonder batterij of elektriciteit

Amerikaanse onderzoekers ontdekten een methode om eenvoudige toestellen met het web te verbinden, zonder daarvoor batterijen te gebruiken. De nodige elektriciteit komt letterlijk uit de lucht.

In het echte internet der dingen is zowat alles online. Sensoren in onze huizen en langs te wegen kunnen ons bijstaan in ons dagelijks leven, op voorwaarde dat je ze eenvoudig kan verbinden met het net. Vandaag vereist zo’n draadloze internetverbinding echter heel wat elektriciteit, wat wil zeggen dat toestellen een degelijke batterij of netstroom nodig hebben. Die bekommernis behoort binnenkort echter tot het verleden, als het van onderzoekers aan de universiteit van Washington afhangt.

Zij vonden een methode uit om data via wifi te verzenden zonder de nood aan een externe elektriciteitsbron. Het toestel dat ze bouwden kan omgevingsstraling omzetten in energie. Radiosignalen rondom ons leveren de nodige elektriciteit. Die technologie bestond al, maar tot nog toe was het onmogelijk om er wificonnectiviteit aan te verbinden. De energie die uit de straling in de lucht wordt gehaald is immers ontoereikend om een klassieke wifiverbinding tot stand te brengen.

Reflectie

De wetenschappers, wier onderzoek gesponsord werd door onder meer het Qualcomm Innovatiefonds, vonden daarom een alternatieve manier uit om data naar een klassieke wifirouter te verzenden. In de plaats van zelf straling naar de router te sturen, wat energie kost, reflecteert hun toestel bestaande wifistralen. Door een zo’n wifisignaal afwisselend wel en niet te reflecteren verandert de sterkte ervan. Die fluctuaties kunnen gemakkelijk worden opgepikt en geïnterpreteerd als data.

De ingenieurs doopten hun nieuwe technologie wifi Backscatter. Vroege testen tonen een verbindingssnelheid van één kilobit per seconde aan, op een afstand van twee meter met de ontvanger. Op termijn wil het team de afstand opkrikken naar twintig meter.

De nieuwe communicatiemethode maakt het in de toekomst mogelijk om op veel plaatsen sensoren te plaatsen (bijvoorbeeld voor temperatuur, trillingen op een brug, verkeer langs de weg) die zichzelf van stroom voorzien door omgevingsstraling, en toch met een gewone wifirouter kunnen communiceren. Maar ook in wearables en smartphones heeft de technologie potentieel. HD Video streamen zit er met de huidige snelheden niet bepaald in, maar je telefoon zou wel mails en Whatsappberichten kunnen binnenhalen, zonder dat je batterijverslindende wifi aan moet staan.

batterijdraadloosinternetnieuwsonderzoekradiowifi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen