Nieuws

Microsoft investeert in Android-mod Cyanogen

Cyanogen wil Android afpakken van Google, en Microsoft gaat daar een handje bij helpen.

Android is minder opensource dan veel fabrikanten zouden willen. Google verplicht ontwikkelaars van telefoons om zijn eigen zoekmachine als standaard in te stellen en Google-apps voor te installeren. Negeren gaat, maar vaak ten koste van toegang tot de Play Store.

Cyanogenmod werkt al geruime tijd aan zelfgemaakte onafhankelijke versies van Android. Naar schatting 50 miljoen mensen gebruiken vandaag een versie van Cyanogen-Android. De meesten installeerden het OS in de plaats van de Androidversie die ze met hun toestel meekregen, maar sommige smartphones zoals de Oneplus One worden verscheept met Cyanogenmod.

[related_article id=”161452″]

Microsoft investeert

Cyanogen zelf wil zijn eigen Android-versie nu op de markt zetten als volwaardig alternatief voor Google-Android. “We gaan Android wegnemen van Google”, aldus CEO Kirt McMaster. Om zijn eigen versie van het besturingssysteem te ontplooien is er natuurlijk personeel en geld nodig. Volgens McMaster haalde Cyanogen intussen al 100 miljoen dollar op en nu zou ook Microsoft zijn duit in het zakje willen doen.

Officieel werd er nog niets bevestigd maar betrouwbare bronnen weten volgens WSJ dat Microsoft van plan is minderheidsaandeelhouder van de start-up te worden. De zet is eerder vreemd, omdat Microsoft al jaren probeert zijn eigen Windows Phone besturingssysteem aan de man te brengen. Het marktpercentage van 3 procent toont aan dat daar nog werk aan de winkel is.

Frontale aanval op Google

Anderzijds opent Cyanogenmod de aanval op Google, iets waar Microsoft zich ongetwijfeld wel in kan vinden. Google en Microsoft zijn niet bepaald beste vriendjes in de mobiele sector. De zoekgigant weigert apps van z’n populaire diensten te ontwikkelen of zelfs toe te staan op Windows Phone en dat komt de adoptie daarvan niet echt ten goede. Bovendien wil Microsoft dat de Bing-zoekmachine meer terrein krijgt. De kans is reëel dat het bedrijf via Cyanogenmod een gaatje zoekt om Bing en andere Microsoft-apps binnen te smokkelen in op z’n minst één versie van Android.

Vooral in China heeft Android zonder Google groot potentieel: de relatie tussen de Chinese overheid en het bedrijf dat de slogan ‘do no evil’ onlangs afzwoer loopt namelijk niet van een leien dakje. Google-fan of niet, van uit een consumentenstandpunt kan een beetje extra concurrentie in de mobiele markt zeker en vast geen kwaad. Google en Apple hebben een duopolie en Cyanogenmod heeft zeker de middelen en zelfs de navolging om dat te doorbreken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business