Nieuws

Mars One selecteert finalisten voor begrafenis op Mars

Een Antwerpenaar en een Poolse Marsman zijn bij de laatste selectie voor een enkele reis naar Mars. Touroperator van dienst: het Nederlandse Mars One dat de missie bloedserieus neemt.

Mars One is een droomproject van de Nederlander Bas Lansdorp. In 2012 vatte de ingenieur het plan op om Mars permanent te koloniseren. Zijn oplossing voor één van de grootste moeilijkheden van een Marsmissie, de terugkeer, is eenvoudig. Wie met Mars One naar de rode planeet reist, krijgt geen retourticketje.

Selectie

Meer dan 202.000 aspirant-astronauten lieten zich niet afschrikken door het vooruitzicht van een grafsteen op Mars, integendeel. De grote groep kandidaten werd op basis van een eerste selectie verkleind tot 1.000 mensen, vervolgens tot 660 waarna er vandaag nog 100 overblijven. Van de 50 mannen en 50 vrouwen zullen er uiteindelijk slechts 24 goed genoeg bevonden worden om aan de missie deel te nemen.

Poolse Marsman

De 42-jarige Antwerpenaar Bradley Moore is één van de finale kandidaten, net als de 38-jarige Pool die zich MK-K0 noemt. MK-K0 blijkt een Marsman te zijn die samen met drie collega’s op de aarde vertoeft voor onderzoek. De Marsman ziet het zitten om enkele aardlingen een rondleiding te geven op zijn planeet, die er volgens enkele robotwagens en een batterij aan satellieten nochtans eerder onbewoond uitziet.

Voor de finale selectie zullen de kandidaten opdrachten uitvoeren, zoals het bouwen van een Marskolonie op de aarde. Die opleiding moet gefilmd worden als een realityshow. Ook de rest van de missie zal trouwens in beeld gebracht worden: Lansdorp verwacht het geld voor de kolonisatie via reality-tv bij elkaar te krijgen.

Snelle dood

Hoewel de ingenieur bloedserieus lijkt wanneer het op het Mars One-project aankomt, zijn er toch enkele sceptische zielen met de nodige bedenkingen. Onder hen een onderzoeksteam van MIT, dat constateerde dat de voorgestelde habitat op Mars ronduit dodelijk is voor de inwoners. Ook bij de opmaking van het budget zouden Lansdorp en de zijnen iets te optimistisch zijn geweest. Het aantal raketten nodig voor het op poten zetten van de kolonie bedraagt volgens de onderzoekers niet 6 maar 15, wat het kostenplaatje voor transport op 4,5 miljard dollar brengt. Zelfs Big Brother bracht zoveel geld niet op.

Voorlopig ziet het er naar uit dat de astronauten van Mars One dus wel degelijk zullen sterven op de rode planeet als de missie van de grond komt, helaas misschien aanzienlijk vroeger dan gepland. Anderzijds is de geschiedenis volgeschreven met verhalen van mensen die het onmogelijke trachten te bereiken en daar tegen alle verwachtingen in daadwerkelijk in slagen. Al zou het ook kunnen dat Mars One de centjes van de realityshow binnenrijft en dan opgeeft. In tussentijd heeft Mars One op z’n minst als verdienste dat het een menselijk bezoekje aan Mars actueel houdt.

Wil je altijd op de hoogte blijven van de laatste innovaties op het gebied van wetenschap en techniek? Schrijf je dan nu in op onze gloednieuwe wetenschapsnieuwsbrief en ontvang binnenkort de interessantste nieuwtjes elke vrijdag in je mailbox.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business