Nieuws

Knip de kabel: online tv-alternatieven

Steeds meer mensen zijn de vaste programmatie van traditionele tv beu. Wij zochten een aantal alternatieve manieren om tv te kijken voor je uit.

Televisiekijken, dat doen we (bijna) allemaal. Video is dan ook nog steeds een uiterst nuttig medium. Het kijken naar content gaat voorlopig helemaal nergens heen; integendeel, de maatschappij wordt visueler dan ooit.

Een en ander is echter aan het veranderen in videoland. We evolueren steeds meer naar een situatie waarin mensen meerdere toestellen met een scherm én een stabiele wifiverbinding bezitten, en dat opent mogelijkheden voor nieuwe soorten kijkgedrag. Zo becijferde het Digimeterrapport van 2014 dat 76,9 procent van de Vlaamse gezinnen minstens drie schermen in huis heeft. Ook de adoptie van smartphones en tablets – respectievelijk 57,3 en 55,8 procent van de respondenten heeft er eentje – stijgt jaar aan jaar, terwijl digitale tv voor het eerst stabiel blijft op ongeveer 86 procent.

[related_article id=”160734″]

Volgens datzelfde Digimeterrapport gebruikt 57,7 procent van de Vlamingen ook met enige regelmaat een ander toestel dan z’n tv om naar televisieprogramma’s te kijken, zoals de computer of tablet. In dit artikel maken we je wegwijs in de verschillende opties die je vandaag hebt als je op een andere manier televisie wil kijken.

De traditonele aanbieders

Telenet & Proximus

De twee Vlaamse telecomreuzen, Telenet en Proximus, hebben een eigen aanbod als het op het streamen van films en series aankomt, maar dat is nooit los te koppelen van hun aanbod in digitale televisie. Dit is dus te zien als een aanvulling op het bestaande tv-aanbod en nooit als een vervanging ervan.

Telenet lanceerde een paar jaar geleden de twee pakketten Rex en Rio, die in december 2014 omgevormd werden tot Play en Play More (resp. 10 en 24,95 euro per maand). Daarmee kunnen kijkers voor een maandelijks extra bedrag onbeperkt naar films en series uit de catalogus kijken, zowel op hun tv – via de Digibox of Digicorder – als op hun computer of mobiele toestel via de Yelo Play-app. Daarenboven voegde het bedrijf tegelijk ook de optie toe voor Play More-klanten om een heleboel televisie-uitzendingen achteraf opnieuw te bekijken, al kan dat voorlopig alleen nog maar op je tv.

Daarnaast biedt het merk ook nog steeds de pay-per-view TV-theek aan: daarin kan je films en series één keer bekijken voor een klein bedrag, ook als je geen abonnement hebt op Play. Play mag wel pronken met een paar interessante deals; zo heeft Telenet een overeenkomst met HBO, de makers van onder andere het kijkcijferkanon Game of Thrones, waardoor zij steeds als eerste in België de nieuwe afleveringen van hun series mogen vrijgeven.

Proximus

Proximus biedt een systeem dat sterk lijkt op dat van Telenet. Met de Movies & Series Pass (9,95 euro per maand) kijken klanten onbeperkt op aanvraag naar films en series uit de Proximus-catalogus, terwijl de Op Aanvraag-catalogus alle Proximus-klanten toelaat om films te huren voor prijzen tussen de 2,99 en 5 euro. Via dezelfde weg kunnen klanten ook tv-uitzendingen tegen betaling opnieuw opvragen.

Proximus heeft daarnaast ook besloten om nieuwkomer Netflix op zijn platform te omarmen. Dit in tegenstelling tot Telenet, dat de concurrentie met Netflix aangaat met hun eigen contentplatform. Vanaf december kreeg Netflix een eigen plaatsje in de menu’s van alle eigenaars van een Proximus-decoder. Netflix wordt echter niet helemaal gelijkgeschakeld met de eigen content die Porximus met Proximus TV nog steeds aanbiedt: in tegenstelling tot die eerste categorie video telt alles wat je uit Netflix streamt wel degelijk tegen je maandelijkse downloadlimieten.

Vlaamse zenders

Toen Telenet Rex en Rio omvormde tot Play en Play More, werd het goedkoopste abonnement in prijs verlaagd tot tien euro per maand. Niet geheel toevallig identiek aan de maandelijkse prijs van Stievie, het onafhankelijke platform dat tien Vlaamse zenders in 2013 lanceerden om hun kijkers rechtstreeks een flexibeler aanbod te kunnen geven – tegen een scherpere prijs dan de twee telecomreuzen daarvoor hanteerden.

Stievie is er voor iedereen die graag op z’n tablet of smartphone naar tv kijkt: je downloadt de app, en je krijgt toegang tot de livestream van de deelnemende zenders, maar ook tot een heel aantal extra’s. Zo kan je met de app in het buitenland of over een mobiel netwerk kijken – iets wat bijvoorbeeld met Telenets aanbod niet het geval is, omdat de Play-apps een Telenet-wifinetwerk vereisen – programma’s opnemen, uitgesteld terugkijken tot zes dagen, opgenomen programma’s offline bekijken, en door- of terugspoelen en pauzeren terwijl je kijkt. De deelnemende zenders zijn één, vtm, VIER, Canvas, 2BE, VIJF, Vitaya, JIM, Ketnet, OP12, en vtm KZoom.

De uitdagers

Netflix

In een artikel rond streamingdiensten en alternatief tv kijken, kunnen we niet rond het eind vorig jaar ook in ons land gelanceerde Netflix heen. Tenzij je eind 2014 onder een steen of op een tropisch eiland doorbracht, is het waarschijnlijk geen nieuws dat deze superbekende en in thuisland Amerika razend populaire streamingdienst ook in België is neergestreken. Een behoorlijk ruim en gevarieerd aanbod aan films maar vooral aan goede series, verkrijgbaar in verschillende formaten (van SD tot Ultra HD) voor 7,99 per maand (iets meer voor de streams in hogere kwaliteit): dat is de succesformule van Netflix. Het bedrijf produceert overigens ook zelf series die op veel accolades onthaald worden, zoals Orange is the New Black en House of Cards en recent Marco Polo.

Apple en Google

Abonnementsformules zijn in alternatief kijken-land misschien wel veel voorkomend, maar je kan ook een andere route nemen: die van Apple of Google. Beide bedrijven bieden in hun gekende online winkels, respectievelijk iTunes en de Play Store, films aan volgens een pay-per-view-systeem. In het buitenland kan je op dezelfde manier ook naar series kijken, maar dat is in België vooralsnog bij geen van beiden toegestaan, en of er plannen in die richting zijn is niet bekend.

Navigeer je in de Play Store of in iTunes naar het onderdeel Movies, dan krijg je een redelijk aanbod films te zien die je kan huren en één keer bekijken, of in digitaal formaat kan aankopen. Dat huren en kopen werkt standaard zowel op je mobiele toestellen als op je computer. In iTunes moet je rekening houden met prijzen rond de 3,99 of 4,99 euro voor het huren van een film in HD-kwaliteit, terwijl de prijzen bij aankoop sterk variëren (van 5,99 tot 15,99 euro); Google biedt de meeste films aan voor 3,99 of 4,99 euro om te huren, of voor een eenmalige aankoopprijs rond de 12 euro. Bij iTunes moet je er ook rekening mee houden dat veel films wel te koop, maar niet te huur zijn.

Laola

Sportliefhebbers met een voorkeur voor de minder alomtegenwoordige sporten – denk aan volleybal, basket, handbal, of ijshockey – kunnen dan weer terecht bij Laola1. Deze Oostenrijkse website maakt dankbaar gebruik van de andere geplogenheden die omtrent videocontent in de sportwereld gehanteerd worden en fungeert zo als een online sportzender.

Laola heeft deals met onder andere de FIVB (International Volleyball Federation), CEV (European Volleyball Federation), ETTU (European Table Tennis Union) en FIH (International Hockey Federation) en koopt daarnaast matchen in van onder andere de UEFA Europa en Champions Leagues, de CEV Volleyball Champions League en de EHF Handball Champions League. Ook motorsport, (tafel)tennis en beachvolley zijn regelmatig van de partij. Wel even uitkijken: niet alle sportuitzendingen zijn in alle landen vrij te bekijken; Duitsland en Oostenrijk hebben soms een streepje voor.

Sport kijken op je computer is gratis met Laola – het bedrijf haalt z’n winst dan uit reclame – maar voor extra features kan je een Premium-abonnement nemen aan 4,99 euro per maand. Dan krijg je minder reclame te zien, kan je alle streams in HD bekijken, en mag je alles ook op je mobiele toestellen zien via de apps voor Android en iOS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business