Nieuws

Nieuwe 3D-printer kan brug printen

Een nieuwe 3D-printer die materiaalkabels in alle richtingen kan printen, is klaar om een stalen brug te printen over een kanaal in Amsterdam.

Een 3D-printer bedrijf uit Amsterdam, MX3D, heeft een revolutionaire multiaxiale robot 3D-printer ontwikkeld, welke in staat is structuren te “tekenen” in de lucht. “We onderzoeken en ontwikkelen baanbrekende en kostefficiënte robottechnologie met welke we mooie en functionele objecten kunnen 3D-printen in bijna elke vorm.”, schreef MX3D op de webpagina van het project. “De ultieme test? Een complexe en sierlijke metalen brug printen op een speciale locatie om te tonen wat onze robots, software, ingenieurs, vaklui en ontwerpers kunnen doen.”

De brug zal worden ontwikkeld door artiest en ontwerper Joris Laarman. Hij heeft al geholpen bij het ontwikkelen van de Material 3D printer en de MX3D-Metal, een robot 3D printer welke sneldrogende metalen structuren kan “tekenen”.

Dezelfde techniek zal worden gebruikt om de brug uit staal te printen. Kleine lagen van gesmolten metaal worden aan de bestaande structuur gelast, waardoor lijnen van staal worden gecreëerd. Door verschillende lijnen te printen zal de printer een sterke en complexe structuur creëren dat het kanaal zal overbruggen. Tijdens dit proces print de printer ook zijn eigen ondersteuning, waardoor de printer volledig autonoom kan werken.

“Deze brug zal tonen hoe 3D-printen eindelijk de wereld van de grootschalige, functionele objecten en duurzame materialen betreedt.”, vertelt Laarman. Om de brug te maken, wilt het team gebruik maken van 4 robots, twee aan elke kant van het kanaal, welke naar elkaar toewerken. Hierdoor zou er minder druk op de brug ontstaan.

MX3D heeft verschillende ontwerpen van de brug getoond, waaruit blijkt dat de brug een vrijdragende boogstructuur zal krijgen. Het definitieve ontwerp zal echter pas binnenkort bekendgemaakt worden samen met de locatie van de brug, zo zei MX3D.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business