Nieuws

Slimme batterij verbetert autonomie mobiele toestellen

De batterij van je laptop lijkt er steeds op het verkeerde moment de brui aan te geven. Onderzoekers van Microsoft werken echter aan een oplossing.

Onderzoekers van Microsoft hebben een techniek uitgedacht die de autonomie van mobiele toestellen drastisch zou kunnen verbeteren. In plaats van aan de hardware van batterijen te sleutelen, wil men optimaler gebruik maken van batterijen via geavanceerde software. Deze techniek wordt al langer toegepast in datacenters, maar Microsoft is de eerste die de techniek wil doortrekken naar toestellen voor consumenten.

De zogenaamde “software-defined battery” (SDB) bestaat uit verschillende soorten bestaande batterijen die geoptimaliseerd zijn voor bepaalde taken. Eén batterij kan bijvoorbeeld ideaal zijn om te gebruiken bij taken die weinig verbruiken, terwijl een andere batterij dan weer beter in staat is het hogere verbruik voor andere taken te verwerken. Het operating system zorgt ervoor dat elke batterij op het juiste moment wordt aangesproken, waardoor laptops en tablets minder vaak opgeladen dienen te worden.

“De SDB-software maakt gebruik van eenvoudige API’s om te communiceren met de SDB-hardware. De algoritmes van deze software maken gebruik van verschillende metingen voor het verhogen van de levensduur van de batterijen. Het beslist hierbij in welke verhouding de batterijen ontladen en opgeladen moeten worden,” schrijven de onderzoekers over de techniek.

Momenteel is het project nog steeds in de onderzoeksfase. De onderzoekers hebben echter al wel verschillende prototypes gemaakt en zijn ervan overtuigd dat deze ooit op de consumentenmarkt zullen verschijnen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business