Nieuws

HTC One A9 haalt de mosterd bij de concurrentie

HTC gooit met de One A9 zijn troeven op tafel voor het eindejaar. Resultaat? Beperkte specificaties en een frappant herkenbaar design moet HTC uit het slop halen.

Laten we maar ineens de olifant in de kamer bespreken: jawel, de nieuwe HTC One A9 lijkt wel heel sterk op de iPhone 6 (en 6s) van Apple. Het design is haast identiek, de positionering van de aansluitingen achteraan is frappant en ook de gekozen kleuren lijken weinig toevallig. Enkel de bijzondere rode kleur doet spreken van een beetje originaliteit.

Neersabelen

Moeten we HTC daarvoor direct neersabelen? Niet direct, want met de HTC One-reeks hebben ze een uniek ontwerp in handen. De One A9 is daar een perfecte evolutie van, ware het niet dat Apple identiek hetzelfde ontwerp vorig jaar al heeft getoond. Dat maakt het goedkoop van HTC, maar het kan ook een marketingtruc van HTC zijn. HTC’s CEO Cher Wang informeerde eerder deze maand nog aan haar werknemers dat de HTC One A9 een ideaal alternatief is voor de iPhone en dat het toestel “een balans schept tussen schoonheid, prestaties en eenvoud”.

HTC positioneert de One A9 tussen de One M8s en de One M9 en mikt niet op pure specificaties met zijn nieuwste toestel. Dat zie je ook terug in de lijst onderaan. HTC mikt op de creatieve zielen met de HTC One A9, en levert daarom voor de eerste keer een camera met optische beeldstabilisatie. De 13 megapixelresolutie is voldoende, maar of de fotokwaliteit goed is, moet later nog blijken.

RAW-fotografie

Net als de OnePlus One en LG G4 ondersteunt de One A9 ook RAW-fotografie. Er zit zelfs een RAW-editor aan boord die automatisch een RAW-foto optimaliseert. Zelf prullen aan een RAW-foto gaat niet, daarvoor heb je nog steeds Adobe Lightroom voor nodig. De Pro-cameramode laat je toe om tal van manuele instellingen toe te passen: contrast, iso, sluitersnelheid, scherpstelling en nog meer.

Filmen kan in Full HD, niet in 4K (de One A9 heeft geen Snapdragon 800-reeks aan boord). Wat HTC wel uniek toevoegt is een Hyperlapse-functie waar je filmpjes versneld kan afspelen en opslaan. Ideaal om een roadtrip weer te geven onderweg. De functie werkt trouwens ook met filmpjes die je niet met de One A9 hebt gemaakt. De HTC Zoe-functie waar foto’s kleine filmpjes worden, is opnieuw van de partij. De Ultrapixel-camera kreeg in het verleden geen al te goede kritieken, maar aan de voorzijde als selfiecamera kan dat misschien nog wel werken.

Vingerafdruksensor

De HTC One A9 introduceert Android 6.0 met opnieuw de HTC Sense-schil die opvallend sterk op de vorige lijkt. Net als de Nexus-toestellen heeft de One A9 een vingerafdruksensor, alleen zit die hier vooraan het toestel. De toets doet ook dienst als home-toets. En dat is verwarrend omdat de One A9 ook soft-keys gebruikt. De ruimte boven- en onderaan het scherm is groot, maar volgens HTC is dat nodig voor een optimale ervaring en bediening.

Kleurtjes

De HTC One A9 is verkrijgbaar in vier kleuren: Carbon Gray, Opal Silver, Deep Garnet en Topaz Gold. In België verschijnt elke kleur, in Nederland moeten ze het zonder de duivelse rode kleur doen. Vanaf begin november zou hij in de winkelrekken moeten liggen. De prijs? 599 euro, exact hetzelfde als de Samsung Galaxy S6. Stevige concurrentie waartegen de One A9 op bijna elk vlak niet gewapend is. Een uitgebreide test later deze maand moet het tegendeel bewijzen.

  • 145,7 x 70,8 x 7,2 mm, 143 g
  • Qualcomm Snapdragon 617
  • 2 GB RAM
  • 5 inch Full HD AMOLED-scherm met Gorilla Glass 4
  • Android 6.0 met HTC Sense
  • 13 MP f/2.0 achteraan met OIS
  • Ultrapixel f/2.0 vooraan
  • Hi-res Audio 24-bit DSP, 24-bit hifi DAC
  • 16 GB opslag (microSD tot 2 TB)
  • Bluetooth 4.1, LTE, Wifi 802.11 a/b/g/n/ac
  • 2.150 mAh met Quick Charge 2.0

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business