Nieuws

AI helpt Wikipedia bij het klissen van vandalen

De open filosofie die Wikipedia heeft grootgemaakt, laat ook foutieve informatie toe. De site zet daarom artificiële intelligentie in om komaf te maken met vandalen.

Wikipedia is één van de meestbezochte sites ter wereld. Doordat iedereen informatie aan de online encyclopedie kan toevoegen, is de site dan ook erg uitgebreid. Een groot nadeel aan deze open filosofie is echter dat mensen, al dan niet per ongeluk, foutieve informatie aan de pagina’s kunnen toevoegen. Om dit te voorkomen diende je tekst in het verleden te voldoen aan een reeks strenge regels. Uit een studie bleek echter dat deze strikte regels mensen afschrikte en dat de hoeveelheid deelnemers aan de site afnam.

“Dit komt doordat de nieuwkomers niet blijven,” weet Aaron Halfaker van de Wikimedia Foundation, de organisatie die Wikipedia beheert. “We hadden efficiënte manieren om vandalen en andere ongewenste personen aan te pakken gemaakt ten koste van een menselijke ervaring voor nieuwkomers. De ervaring werd hierdoor erg robotachtig en negatief.”

Om dit probleem van de baan te helpen, heeft Halfaker artificiële intelligentie gecreëerd dat vandalisme kan identificeren. De AI-engine is gebaseerd op de opensource algoritmes van SciKit Learn en kan bepaalde woorden, varianten van woorden of toetsenbordpatronen herkennen. Dit maakt de engine niet extreem intelligent, maar Halfaker is toch van mening dat de algoritmes van nut kunnen zijn. “Vandalen hebben de neiging om willekeurig op hun toetsenbord te rammen zonder spaties te plaatsen tussen de karakters,” legt Halfaker uit. “Een goedgeschreven foutieve tekst zal de AI niet detecteren, maar de grote meerderheid van vandalisme is niet erg slim.”

Ook bij het inzetten van de nieuwe AI-engine houdt de Wikimedia Foundation zijn open filosofie aan. In plaats van de AI vanop een centrale locatie te implementeren, worden de algoritmes namelijk als een online service gedeeld met de Wikipedia-gemeenschap. Op deze manier willen Halfaker en zijn collega’s het mogelijk maken voor deelnemers aan de site om met de algoritmes te experimenteren en kritiek te geven op de code.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business