Asus ZenFone 6 - 1

Asus is niet het eerste merk waar je aan denkt als je een smartphone aan gaat schaffen. Met de komst van de high-end Asus ZenFone 6 is het misschien goed om deze keuze nog eens te overlopen.

Asus is niet het eerste merk waar je aan zou denken als je een telefoon aan zou willen schaffen. Dat zou met de ZenFone 6 echter kunnen veranderen. In Valencia hield Asus op 16 mei het event om zijn nieuwste high-end telg te lanceren. Een van de opvallende aspecten is de opklapbare module waar de camera’s in zitten – misschien zelfs een betere uitvoering voor een randloos scherm, dan met de pop-up selfiecamera. Verder bevat het toestel een 5.000 mAh-batterij en dat is géén typfout, het is een van de grootste batterijen in een high-end telefoon. Wat betaal je daarvoor? Slechts 500 euro.

Asus ZenFone 6

Om maar met de kenmerkende cameramodule van start te gaan. Normaliter is deze module ingeklapt en zitten de twee camera’s aan de achterkant van het toestel. Wissel je in de camera-app naar de selfiecamera, dan zal deze module 180-graden omhoog klappen. Het wisselen tussen de selfie en ‘normale’ cameramodus gebeurt met een kleine elektrische motor in het toestel, vergelijkbaar met de pop-up selfiecamera’s. In de opklapbare cameramodule zitten, zoals aangegeven, twee camera’s. Het gaat om één 48 MP-sensor met een f/1.79 diafragma. Voor de tweede sensor past Asus een 13 MP-sensor toe met groothoeklens – volgens Asus heeft de lens een maximale beeldhoek van 125-graden.

Asus ZenFone 6 - 3

Door het verplaatsen van de selfiecamera naar de cameramodule, is het scherm ook zo goed als randloos. Volgens Asus heeft het 6,4-inch scherm een screen-to-body-ratio van 92 procent. In het geval van de ZenFone 6 gaat het om een lcd-paneel met een resolutie van 2.220×1.080 (Full-HD+). Het scherm zou een piekhelderheid hebben van 600 nits, en is er ondersteuning voor HDR10. Aan boord van het toestel vinden we een Qualcomm Snapdragon 855 SoC met 6GB RAM in het basismodel, samen met 64GB opslaggeheugen. Er zijn ook duurdere opties met tot 8GB RAM en 256GB opslag. Met de 5.000 mAh-batterij zou de telefoon meer dan één dag mee moeten gaan, aldus Asus.

Asus ZenFone 6 - 2

Het opladen van de batterij verloopt via de USB-C-poort met maximaal 18W. Asus heeft ook een 3.5mm-audiopoort in het toestel verwerkt, daarmee biedt het als een van de weinige de optie om gewoon via kabel naar muziek te luisteren … zonder dongle. Wat betreft software heeft Asus een hoop werk verzet om zijn schil over Android op te schonen: ZenUI 6 is dan ook schoner en heeft meer weg van ‘stock Android’. Vrijwel alle apps op het toestel zijn direct afkomstig van Google, mits Google zijn eigen versie van de applicatie heeft. Een update naar Android Q wordt verwacht, wanneer is onbekend. Het toestel zou tot twee jaar lang software updates moeten ontvangen.

Prijzen en beschikbaarheid

Als je het toestel aan gaat schaffen, dan kan je vanaf 17 mei terecht in België. In de winkel mag je minimaal 499 euro afrekenen voor de Asus ZenFone 6 met 6GB RAM en 64GB-opslag. Liever iets meer opslag? Dan kan je 6GB RAM en 128GB-opslag voor 559 euro afhalen. Het model met 8GB RAM en 256GB-opslag gaat voor 599 euro over de toonbank. Qua kleuropties zijn de modellen met 64- en 256GB in het zwart en zilver verkrijgbaar, terwijl de ZenFone 6 met 128GB-opslag er enkel in het zilver is. Wanneer het toestel in Nederland beschikbaar zal zijn, wist Asus ons nog niet te melden.