Netflix Disney Plus

De streamingdienst van Disney bestaat nog geen volledige week, of de eerste massale hackersaanval is al een feit. Duizenden accounts werden gehackt en doorverkocht op het internet.

Disney lanceerde vorige week op 12 november zijn streamingplatform Disney+ wereldwijd. Of niet helemaal, want nog heel wat landen zoals België vallen nog tot 31 maart uit de boot. Disney wil met zijn platform Netflix het vuur aan de schenen leggen. Ondertussen maakten al zo’n 10 miljoen mensen een account aan.

Maar misschien moeten we als Belgen toch niet zo misnoegd zijn dat we nog even moeten wachten met Disney+. De eerste week van het langverwachte platform is een beetje op een horrorshow uitgedraaid. Al op de eerste dag raakten de servers overbelast, wat bij vele gebruikers tot opstartproblemen of onbeschikbare content resulteerde. Maar het ergste moest dan nog komen…

Accounts gehackt

De veiligheid van de accounts van Disney+ zit namelijk ook nog niet zo snor. Het nieuws is uitgelekt dat accounts al vanaf de releasedag gehackt zijn. Dat ontdekte nieuwswebsite ZDNet. Volgens hen is er ook geen datalek vanwege Disney, maar zijn de hackers er in geslaagd aan de inloggegevens te komen door mailadressen en wachtwoorden via trial and error te proberen combineren. Hoeveel accounts precies gehackt zijn is onbekend, maar de schattingen lopen toch tot enkele duizenden. Die grootschalige hackersaanval blijkt ook de onderliggende oorzaak te zijn waarom veel gebruikers niet op hun account konden inloggen. De hackers hebben namelijk de inloggegevens van gehackte accounts gewijzigd.

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, worden de gehackte accounts ‘te koop’ aangeboden op het internet. Die praktijken gebeuren op het dark web, het gedeelte van het internet waar je liefst niet onbeveiligd komt. Op hackersfora wordt er geboden op de accounts. De prijzen van de accounts liggen gemiddeld tussen de 3 en 10 euro.

Hoewel wij er wellicht niet al te veel last van zullen hebben, raden we toch iedereen die een Disney+ account heeft, zich zo snel mogelijk in te loggen. Ondervind je daarbij problemen, dan kan je wel eens bij de slachtoffers zitten. Het valt zeker ook aan te raden je wachtwoord te wijzigen als je het nog op andere websites gebruikt. Dat devies is overigens van toepassing op alle online accounts die je hebt. Vanuit Disney zelf is er nog geen reactie gekomen op het nieuws.