Nieuws

Belg knalt 2,9 terabit per seconde door het internet in 2020

Telenet 2,9 Terabit per seconde
Telenet registreerde in 2020 piekmomenten van 2,9 terabit per seconde. Ook bellen deden we een pak meer én langer.

Wat we het afgelopen jaar misten doordat de buitenwereld op slot ging, vulden we massaal digitaal in. Het resultaat? Een recordjaar voor het internet- en telefoonnetwerk in ons land. Dat blijkt uit een analyse van het afgelopen jaar door Telenet bij zijn meer dan 1,8 miljoen klanten. Op dinsdag 15 december piekte het internetverkeer en haalden we de kaap van 3 terabit per seconde: alsof we allemaal samen in één seconde tijd 190.000 foto’s downloadden. Een dergelijke piek was eigenlijk pas voorspeld voor 2022.

“In normale tijden neemt het internetverkeer elk jaar met zo’n 30% toe. Dit jaar zag Telenet op tien maanden tijd een verdubbeling van deze trend”, laat Telenet weten. We surften en downloadden gemiddeld 60% meer dan in 2019. Begin 2020 was het hoogst gemeten volume op het vaste internetnetwerk nog 2 terabit per seconde. Op 21 maart, het eerste weekend van de lockdown, sneuvelde dat cijfer voor het eerst, met 2,6 terabit per seconde.

En op 10 november deden we er nog eens 11% bij en piekte het verkeer met 2.9 Terabit per seconde. Ook de rest van die maand noteerde Telenet hoge volumes: op 23 van de 30 novemberdagen steeg het verkeer boven de 2,6 terabit per seconde.

Telenet 2,9 Terabit per seconde

Record verpulverd 

Maar dat record werd ondertussen alweer verbroken. Op 15 december  bereikte het verkeer over het netwerk om 21u05 de historische kaap van 3 terabit per seconde. Dat wil zeggen dat alle internetgebruikers samen op één seconde tijd, meer dan 3.00 gigabit – te vergelijken met maar liefst 190.000 foto’s – downloadden op het kabelnetwerk. Volgens de klassieke voorspellingen zouden we een dergelijke piek pas in 2022 bereiken.  

83% meer videogesprekken

De grote bulk van ons internetverkeer gaat al enkele jaren naar streaming. Toch zag Telenet  tijdens het afgelopen ‘raar jaar’ enkele verschuivingen in de categorieën van internetverkeer. Zo surften en browseten we in het algemeen 43% meer. Dit is mogelijk te linken aan online shopping, thuiswerk en het online lesgeven. Uiteraard verliepen er ook bijna dubbel zo veel (+83%) videocalls over het netwerk. Ook sociale mediakanalen als Facebook, Whatsapp, Messenger zagen 30% meer verkeer passeren. 

Telenet 2,9 Terabit per seconde

We bellen aanzienlijk langer

Waar het dataverkeer stijgt, daalt het aantal telefoongesprekken elk jaar. Toch bleek de telefoon dit jaar hét middel bij uitstek om tijdens een crisis contact te zoeken. Vooral bij de eerste lockdownaankondiging in maart piekte het telefoonverkeer zowel op het vaste als mobiele netwerk. Het vaste netwerk zag toen 40% meer telefoonoproepen dan op een normale werkdag passeren, mobiel was dat 20%. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business