Nieuws

TechPulse Year in Review: dit zijn jullie favorieten uit 2022

Year in Review TechPulse 2022
Het zal je niet ontgaan zijn, maar het is bijna 2023. We nemen dan ook even tijd om te Pulseren en terug te blikken op het 2022 van TechPulse. Welkom bij de TechPulse Year in Review.

We weten allemaal wel wat in de laatste maanden van het jaar is gebeurd. Die stonden in het teken van slechts één man: Elon Musk. Met een waarde van 139 miljard dollar is Musk de op één na rijkste persoon ter wereld. Dat is flink lager dan waarmee de miljardair het jaar begon – in 2022 verdampte ongeveer 140 miljard dollar van de waarde van Musk. Hoe dat in 2023 afloopt is nog onduidelijk; de gebruikers van Twitter kunnen alvast rekenen op een versterking van Musks bezuinigingswoede.

Dat wist je natuurlijk nog wel. Of anders weet je het nu. Tijd om ons nu te focussen op de TechPulse Year in Review. Hierin hebben we voor elke maand van 2022 nieuwsartikelen samengevat die jullie het meeste aantrokken en een goed beeld geven van de tijdsgeest. Je vindt er ook direct de reviews die jullie het liefst hebben gelezen. Mooi overzicht bij elkaar, niet waar? Veel leesplezier alvast.

Vanaf deze plek wenst de TechPulse-redactie jullie ook alvast een prettige jaarwisseling en een fijn, gezellig en technologisch spannend 2023. We willen jullie ook nog bedanken voor het voorbije jaar: jullie vormen onze drive om dagelijks de Pulse te houden aan kersvers technieuws. Dat zullen we in 2023 uiteraard voortzetten met verse energie en zin in de ontwikkelingen die we samen met jullie gaan ontdekken. Santé!

TechPulse Year in Review

Voor welk nieuws stonden jullie te popelen het voorbije jaar? We hebben alles voor je opgesomd in de TechPulse Year in Review voor 2022. Nog suggesties? Deel ze zeker in de reacties.

Januari 2022

Google trapte het jaar af met een belangrijke melding voor Teams-gebruikers. Door een bug in deze videoconferentie-app kon plots geen 112 of 100 gebeld worden. De fout werd gelukkig snel opgelost door Microsoft en in samenwerking met Google versneld uitgerold. Die snelheid ontbrak bij Volkswagens lancering van de iD Buzz. De herleving van de fan-favorite Volkswagen T1 werd al in maart gelanceerd en verscheen daaropvolgend in november bij de eerste dealers in Europa.

Martin Meiners

Januari stond verder in het teken van ergernissen rondom het beleid van Proximus. Het bedrijf besloot eind januari eigenhandig de overstap naar glasvezel te verplichten. Overigens nog zonder daarvoor de kosten te vergoeden: klanten moesten ook ineens de glasvezel-prijzen overboeken. Het verhaal heeft nog wel één positieve kant: het internet is plots een heel stuk sneller.

Februari 2022

Richting het sportseizoen bedaarde de stemming gelukkig en was er weer tijd om (samen) in de buitenlucht te genieten. Zonder je smartwatch op te hoeven laden zelfs: Garmin lanceerde in februari namelijk de Instinct 2-smartwatch met ingebouwde zonnepanelen. Als je maar vaak genoeg buiten bent, laadt de smartwatch zichzelf op en heb je een oneindige batterijduur. Vrijwel net zo oneindig als het nieuwe aanbod van Tadaam met een maximale snelheid van 100 Mbit/s aan een prijs van 60 euro per maand.

Garmin Instinct 2

In februari werd ook nog eens bekend dat elektronisch betalen bij handelszaken verplicht zou worden. Is het einde van cash dan eindelijk in zicht? (Is 2023 wellicht hét jaar?)

Maart 2022

Maart stond in het teken van updates voor onze apps en besturingssystemen. Zo kreeg Google Home eindelijk eens een nieuw uiterlijk (toen nog een gerucht, nu werkelijkheid) en werd meer bekend over de 22H2-update van Windows 11. Een update die inmiddels voor vrijwel iedereen op Windows 11 beschikbaar is. Orange sluit de maand af met de lancering van zijn Android-decoders met apps voor VRT NU, VTM Go, Streamz en meer.

google home app problemen routine apparaten verbinden android iphone

April 2022

Nadat de oorlog in Oekraïne in februari uitbrak, werd eind maart 2022 bekend dat Chinese DJI-techniek mogelijk door Rusland wordt gebruikt in de oorlog. MediaMarkt en Bol.com komen tot het besluit de verkoop van DJI-drones stil te leggen. Google introduceerde intussen kaarten met meer detail om navigatiefouten te voorkomen en deelname aan het verkeer veiliger maken, bijvoorbeeld door oversteekplaatsen duidelijk aan te geven.

swytch batterij voor elektrische fiets
Image Credit: Swytch

Over deelname aan het verkeer gesproken: met de draagbare fietsbatterij van Swytch maak je van iedere fiets een e-bike. Zwaar zijn de batterijen alvast niet. Met een gewicht van ongeveer 1 kilogram is de zwaarste batterij nog altijd een lichtgewicht in vergelijking met verreweg de meeste e-bike batterijen. Wel is het maximale bereik met 30 kilometer nog wat beperkt.

Mei 2022

In mei vroegen we ons om te beginnen af of Rivian het einde van het jaar nog wel zou halen. De techgigant werd regelmatig omgedoopt tot de nieuwe Tesla, maar de cijfers zagen er zeker niet zo rooskleurig uit. Het bedrijf bestaat gelukkig nog steeds en boekt flinke successen met zijn Amazon-bestelwagens. Of Disney ook zo’n succesverhaal beet heeft met zijn vernieuwde basisabonnenement met reclame, is niet geweten. Dat abonnement werd in mei aangekondigd maar is helaas niet beschikbaar in België.

rivian
Image Credit: RJ Scaringe/Rivian

Juni 2022

Over Amazon gesproken: de techgigant kondigde in juni dan eindelijk zijn komst naar België aan. Het assortiment is wellicht nog wat beperkt maar je kan alvast de eerste items bestellen. Voorlopig blijft verzending vanuit Duitsland (vanaf een minimumbedrag) wel gratis, je kan dus nog even kiezen. Keuze is er voortaan ook in het Chromecast met Google TV-segment: de zoekgigant heeft namelijk een goedkopere versie van de Chromecast gelanceerd waarvan al in juni de eerste geruchten opdoken.

Chromecast met Google TV naar Android 12

Juli 2022

Juli stond zeker en vast bol van de verhalen rondom OnePlus. Zo werd duidelijk dat het bedrijf zijn toestellen niet meer in Duitsland mag aanbieden. De Nord-serie zou verdergaan als ‘los’ bedrijf. Daar is vooralsnog niets van terechtgekomen. Ook werd in juli voor het eerst bekend dat Netflix kosten gaat aanrekenen voor accountdelen. Die maatregel gaat vanaf 1 januari 2023 in.

Netflix account delen verificatie code

Augustus 2022

Augustus was, hoe kan het ook anders, komkommertijd. Weinig technieuws, dus besloot Tesla een PR-stunt uit te halen door een zwembad bij zijn Supercharger-netwerk te plaatsen. Fijn als het even te warm wordt tijdens het opladen. Verwijder in de tussentijd ook in een paar stappen automatisch ongewenste e-mail (blijft toch wel een dingetje, ongewenste e-mail). Ook bleek de loskoppeling van WhatsApp van de smartphone ontzettend populair. Zit jij tegenwoordig al de ganse dag via je computer te appen?

Tesla zwembad Duitsland Supercharger
Beeld: Tesla Welt Podcast

September 2022

Fans van e-bikes, met name degenen die graag hun e-bikes tunen, liepen in september plots tegen een muur aan. Bosch besloot het tunen van zijn e-bike-motoren onmogelijk te maken en daarmee de maximumsnelheid op 25 km/u te vergrendelen.

Bosch eBike

Verder kwam in september een Windows 11 update – het zal ook eens niet – naar buiten die bij een kleine groep gebruikers inlogproblemen veroorzaakte. Windows-systemen werden hierdoor in één klap onbruikbaar. Wil je alle Windows 11-bugs nog eens nalezen? We hebben er flink wat de revue laten passeren.

Oktober 2022

IKEA nam in oktober de leiding op TechPulse over met de lancering van zijn Dirigera-hub. Het was, voor zijn tijd, de allereerste hub met ondersteuning voor Matter. Hij is daarbij ook wel net iets duurder dan zijn voorganger. Je krijgt er wel een handige hub bij met ondersteuning voor zowel oude (Zigbee) en nieuwe (Matter) protocollen.

Telenet dook in oktober verder op met wijzigingen voor Yelo-gebruikers. Die app kwam op het hakblok te liggen waardoor de gebruikers moesten overstappen naar de Telenet TV-app. Was dat nu echt nodig?

November 2022

Monopolies moeten we niet hebben, zeker niet voor overheidsdiensten bij externe partijen. In november doorbrak nieuwkomer MyID het monopolie van Itsme. Lang hield dat echter niet aan: MyID moet eerst nog werken aan zijn beveiliging alvorens de dienst mag terugkeren op het aanmeldscherm van (semi-)overheidsdiensten.

MyID.be maakt een einde aan het ItsMe-monoplie
Beeld: MyID.be

Wat beveiliging betreft was november sowieso geen goede maand. Bekend werd dat Android-smartphones vatbaar zijn voor ontgrendeling zonder wachtwoord. Hiervoor hoeven slechts een paar simpele stappen gevolgd te worden met een extra simkaart. Gevolgd? Dan kan je de telefoon gewoon beginnen gebruiken. Oude smartphones die de beveiligingsupdate van november 2022 niet ontvingen, blijven helaas vatbaar.

December 2022

We sluiten het jaar af met het nieuws dat Samsungs Good Lock-app eindelijk vrij beschikbaar is in België: laat het modden dus maar alvast beginnen. Dat kan je bij Super73 e-bikes helaas uit je hoofd zetten. Net als Bosch legt ook Super73 zijn gebruikers een blokkade op om de e-bikes te modden en zo hogere snelheden te behalen. Hiermee waagt het merk ook een poging om de imagoschade die het oploopt als fatbike-merk in te perken.

Super73 begrenst e-bikes

Tot slot werd bekend dat het zelfstandige OnePlus-hoofdstuk nu definitief wordt afgesloten. Het merk fungeert voortaan als high-end submerk van OPPO. De vraag is wat er nog overblijft van het merk OnePlus dat in 2013 werd gelanceerd. We zullen die vraag in februari deels kunnen beantwoorden na de lancering van de OnePlus 11.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business