Avaya One-X Quick Edition
Avaya lanceert onder de naam One-X Quick Edition een reeks van peer-to-peer VoIP-telefoons, gebaseerd op het SIP-protocol. Die bieden KMO’s een ruime functionaliteit zonder investering in een telefooncentrale. De telefoons herkennen elkaar automatisch en vormen zelf een geïntegreerd telefonienetwerkje. Avaya mikt hiermee op KMO’s tot ongeveer twintig werknemers, maar ook in grotere omgevingen kan de oplossing van pas komen, bijvoorbeeld voor telewerkers of kleine bijkantoren.
De initiële configuratie is zeer eenvoudig en hoeft niet door technische mensen te gebeuren. Als je een telefoontoestel op het netwerk aansluit, komt de naam en het interne nummer van de nieuwe gebruiker automatisch in het adresboek van alle andere toestellen. Alle telefoons ondersteunen out-of-the-box de functionaliteit die je van een bedrijfscentrale verwacht, zoals een antwoordapparaat en gepersonaliseerde voicemail, de mogelijkheid voor groepsgesprekken, een persoonlijk adresboek, programmeerbare sneltoetsen, stemherkenning, automatisch doorschakelen en wachtmuziek. Bovendien is de bediening zeer gebruiksvriendelijk én indien gewenst in het Nederlands.
De enige vereiste is een werkend ethernet met DHCP, met bij voorkeur alle telefoons op dezelfde VLAN (anders moet je iets meer configureren). Als de netwerkswitch power-over-ethernet levert, volstaat één netwerkkabel voor aansluiting van de telefoon, computer en eventueel ook een headset. Zonder PoE moet je er een aparte stroomomvormer bijnemen.
We testten een mix van verschillende toestellen: de 4610SW IP en de 4621SW IP. De basisfunctionaliteit is identiek, maar het grotere scherm en de extra sneltoetsen van de 4621 maken de configuratie en het kiezen uit grote adresboeken makkelijker. In geen tijd ben je zo aan het bellen tussen de verschillende interne toestellen. Externe communicatie is echter iets complexer.
De goedkoopste manier is om de link te leggen naar een SIP gateway. Dat kan de centrale telefooncentrale zijn, of een telecomprovider die SIP-gebaseerde VoIP aanbiedt. Zo’n account is vaak gratis voor uitgaande communicatie, u betaalt enkel per gesprek en vaak tegen lagere tarieven dan die van de klassieke operatoren. Bedrijven die SIP-communicatie via VPN over internet willen implementeren moeten rekening houden met een bandbreedte tussen 26 en 97 Kbps per gesprek. Je hebt de keuze tussen lage of hoge bandbreedte – en dus ook geluidskwaliteit – van de gesprekken.
Een andere mogelijkheid voor externe communicatie is om een aangepaste gateway in te schakelen. Avaya levert hiervoor zowel analoge als ISDN-toestellen. De analoge G11 PSTN Gateway integreert plug-and-play met de telefoons, en werkt ook op PoE. Je kan er vijf analoge lijnen op aansluiten, bijvoorbeeld een combinatie van fax, DECT-telefoon en klassieke buitenlijnen. Telefoneren gaat in een oogwenk, en extra configuratie van welk nummer bij welke telefoon hoort gebeurt via een webinterface. Ook back-ups maken en de configuratie van de telefoons herstellen verloopt op die manier. De webinterface is wel vrij traag, vermoedelijk omdat hij is beveiligd met SSL-encryptie.
Het enige vervelende aan deze IP-telefoons is dat ze na stroomonderbreking hun tijd en datum verliezen. Bovendien missen ze de ondersteuning om de correcte tijd van het internet op te vragen. De fabrikant wist echter te vertellen dat deze tekortkoming aan de ontwikkelaars is gemeld. Alle toestellen komen met een upgradable firmware, dus in de toekomst zal deze functie hopelijk wel beschikbaar worden.